Tot apa si sapunul sunt mai bune!

 Tot mai multi oameni folosesc servetelele umede, gelurile antibacteriene sau cele hidroalcoolice. Sunt prezente in ghiozdane, genti, buzunare, toata lumea le foloseste. De ce? Pentru ca reprezinta alternativa apei si sapunului, o alternativa necesara intr-o lume in miscare precum cea in care traim. Sau „ne spala pe maini”. De fapt, afecteaza microflora pielii, permitand microbilor…

Citește mai departe

Gelurile de maini ne lasa in voia microbilor

Geluri hidroalcoolice, antibacteriene, servetele igienice… Sunt nelipsite din buzunare, genti, ghiozdane… Pentru ca „ne spala pe maini”. De fapt, multe dintre aceste produse afecteaza microflora pielii, deschizand astfel poarta de intrare a microbilor in organism. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, face o comparatie extrem de sugestiva. Asa cum guma de mestecat…

Citește mai departe

Gripa porcina a trecut la pasari!

Focare de gripa porcina au fost depistate in doua crescatorii de curcani din Chile, ceea ce ar putea constitui primele cazuri de transmitere de virusului pandemic AH1N1 de la om la pasari. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii se tem ca virusul A /H1N1 sa nu sufere o mutatie. Prezenta virusului gripei A /H1N1 a fost…

Citește mai departe

Alimente modificate genetic

Organismele modificate genetic (OMG) sunt, asa cum le spune si numele, organisme la care materialul gene-tic (ADN-ul) a fost modificat intr-un mod ne-natural folosindu-se tehno-logii de recombinare a ADN-ului. Principiul de producere a unui orga-nism modificat genetic consta in prelevarea de material genetic, modificarea acestuia prin procedee de laborator si introdu-cerea intr-un alt organism, in…

Citește mai departe

Gripa porcina a ajuns in Europa

In tara noastra bolnavii care prezinta semne de gripa vor fi internati, iar controalele la granita se intensifica. In Spania a fost confirmata prima contaminare. Raspandirea rapida in lume a cazurilor suspecte de gripa porcina a pus in alerta si Romania. Oficialii Autoritatii Nationale Sanitar- Veterinare si Sigurantei Alimentelor (ANSVSA) au anuntat ca vor face…

Citește mai departe

Apa poluata

Romania nu are decat 500 de statii de epurare care functioneaza corespunzator din aproape 2.000 necesare, astfel incat 79% din apele uzate se intorc la consumatori pline de mizerii. Pana in 2018, 90% din localitati trebuie legate la sisteme de apa, canal si la statii de epurare conforme. In prezent, doar 52% din romani au…

Citește mai departe

Bem apa toxica

Neputinta autoritatilor de a folosi fondurile europene atrase deja condamna romanii la un trai intoxicat cu nitrati, virusuri si metale grele. Romania nu are decat 500 de statii de epurare care functioneaza corespunzator din aproape 2.000 necesare, astfel incat 79% din apele uzate se intorc la consumatori pline de mizerii. Pana in 2018, 90% din…

Citește mai departe

Febra aftoasa

Febra aftoasa este o boala infectioasa de natura virala foarte contagioasa a rumegatoarelor paricopitate, suinelor, apare si la elefanti, sobolani si arici. Cabalinele sau omul pot fi purtatori sanatosi de virus. Tipuri de virus: ICD-10 B08.8, ICD-9 078.4, DiseasesDB 31707, MeSH D005536 Etiologie Agentul etiologic al bolii este un virus, lucru atestat pentru prima oara…

Citește mai departe

Tehnologii – Alimente din laborator

Unii cercetatori considera metodele de inginerie genetica parte integranta a biotehnologiilor. Termenul generic „Organisme modificate genetic” este utilizat pentru a desemna plante, animale sau microorganisme care au ADN introdus in celule prin alte mijloace decat conjugarea bacteriana naturala sau fecundarea naturala. Modificarea genetica a fost posibila o data cu elucidarea structurii ADN-ului. Watson si Crick…

Citește mai departe