Institutiile statului, obligate sa sorteze deseurile

Peste 1.3 milioane de angajati din institutiile publice din tara vor colecta selectiv deseurile de ambalaje din aceasta toamna, in urma adoptarii unei legi in acest sens si a pornirii unei campanii de informare si responsabilizare.

Campania, intitulata „Legea 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv” este organizata de Comisia de Mediu din Camera Deputatilor, Asociatia Green Revolution, cu sprijinul Garzii de Mediu, Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANPM), Eco-Rom Ambalaje si Asociatiei Green Area.

Aceasta debuteaza cu un proiect pilot in sase institutii publice. Astfel, Ministerul Educatiei, Sanatatii, Administratiei, Senatul si Presedintia. Din toamna, ele vor colecta selectiv deseurile de ambalaje, direct, numind o persoana responsabila de asta sau indirect, atribuind responsabiltatea unui operator specializat.

Potrivit legii care a intrat in vigoare in august, toate deseurile colectate astfel vor fi reciclate. Initiativa legislativa prevede si amenzi. Astfel, dupa cum a explicat presedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, care este si initiatoarea legii, sanctiunile financiare pornesc de la 500 de lei si pot ajunge la 10.000 de lei.

Amenzile sunt impartite pe categorii: intre 500 si 1.000 de lei pentru conducatorii institutiilor care nu asigura buna desfasurare a proiectului sau care nu incheie un contract de predare a deseurilor si intre 5.000 si 10.000 de lei pentru operatorii care nu preiau deseurilor colectate selectiv sau le preiau la gramada.

Educatie ecologica de la varf in jos

Sistemul va functiona in toate institutiile locale subordonate celor centrale in care este demarat proiectul pilot.

„Daca o parte din aceste masuri vor fi realizate si acasa, atunci putem spune ca legea va educa in spiritul ecologic intre 1 si 4 milioane de romani”, a declarat Raluca Fiser, presedintele Green Revolution.

Dar pentru ca sistemul sa functioneze bine, este nevoie si de controale, pe care le va efectua Garda de Mediu din noiembrie. Pana atunci, echipa care va derula campania de informare si responsabilizare programata pe opt luni, va merge din doua in doua saptamani in institutiile publice pentru a monitoriza implementarea proiectului.

„Am convingerea ca daca functionarii publici vor avea aceasta deprindere la serviciu, o vor duce si acasa”, a spus Sulfina Barbu, initiatoarea proiectului legislativ. Ea a adaugat ca odata cu demararea proiectului si a cresterii ratelor de colectare si reciclare se vor crea noi locuri de munca in companiile specializate in asta.

„Era absolut necesar ca mediul public sa faca un efort”, a subliniat parlamentarul PD-L, precizand ca, pana in prezent, tintele de colectare si reciclare au fost realizate de mediul privat.

La randul ei, ANPM va dezvolta o aplicatie online de monitorizare a datelor de colectare selectiva.

Amenzi de 200.000 euro pe zi pentru tintele ratate

Fiecare institutie publica va decide cum va colecta selectiv deseurile. Angajatii pot sorta deseurile de ambalaje fie in saci, cutii de carton (pentru hartie) sau pot cumpara cosuri de birou sau containere colorate. Important de stiut este ca deseurile din plastic si aluminiu se arunca in cosul galben, hartia si cartonul in cel albastru si sticla in cel verde.

Anual, pana in 2013, obiectivele de colectare selectiva si reciclarea a deseurilor din ambalaje pe care le are Romania cresc gradual, pana ajung la standardele europene.

Spre exemplu, anul acesta obiectivele de reciclare a hartiei sunt la 60%, a plasticului 14%, a sticlei la 44% si a metalelor la 50%, a declarat directorul EcoRom, Sorin Popescu.

Daca Romania rateaza tintele de valorificare si reciclare pe care le are o paste, prin 2015, procedura de infringement si risca, daca aceasta este declansata si aplicata pana la capat, amenzi de 200.000 de euro pe zi, pentru fiecare obiectiv neindeplinit.

Tinta de reciclare pentru 2013 este de 60% si aceasta presupune ca, in fiecare an, ponderea de deseuri colectate de la populatie sa creasca semnificativ. Anul trecut, cu ajutorul containerelor puse la dispozitie de EcoRom Ambalaje, au fost colectate 12.000 de tone de deseuri de ambalaje.

De ce sa colectam selectiv:

Plasticul

* Reciclarea plasticului reduce consumul de apa si reduce generarea de CO2 de 2,5 ori
* Cu fiecare tona de plastic reciclat se economisesc intre 700 si 800 de tone de petrol brut
* Din deseurile de ambalaje din plastic se obtin: fibre pentru covoare, material de umplutura pentru jucariile din plus, materiale izolatoare pentru saci de dormit, carcase pentru CD-uri
* Se pot recicla recipientele pentru bauturi, cele pentru produse lactate, ale produselor cosmetice si detergentilor, caserolele din plastic si polistiren si pungile de plastic
* Nu se colecteaza selectiv capacele recipientelor care nu sunt din plastic, ghivecele de plastic, produsele mixte (combinatii de plastic si metal)

Hartia

* O tona de deseuri de hartie salveaza cinci arbori cu o vechime de 80-100 de ani, sau aproximativ cinci metri cubi de masa lemnoasa necesara fabricarii unei cantitati echivalenta de celuloza
* Economie de energie: prelucrarea maculaturii se realizeaza cu un consum energetice de 2-3 ori mai redus decat in cazul folosirii fibrelor celulozice
* Un copac absoarbe pana la 27 de kilograme de substante poluante intr-un an
* Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hartie
* Se pot recicla ambalajele de hartie si carton, cutiile de carton pentru bauturi
* Nu se colecteaza selectiv hartia cerata si produsele mixte (hartie combinata cu metal)

Sticla

* Reciclarea unei tone de ambalaj din sticla permite economisirea a 660 kg de nisip, consumul de energie al unui locuitor timp de o luna, consumul menajer de apa al unui locuitor pe o perioada de patru zile
* Se pot colecta selectiv sticlele de bauturi si recipientele de produse alimentare, dar nu si geamurile, oglinzile, ghivecele, becurile si paharele.

Metalul

* Metalul se arunca in aceeasi pubela cu plasticul, cea marcata cu culoarea galben
* Se recicleaza dozele de bauturi si recipientele de conserve

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *