Intoarcerea vulpii din insula Santa Cruz

O organizatie americana non-profit, Nature Conservancy, impreuna cu National Park Service, Serviciul national al parcurilor, Serviciul pentru protectia naturii si a fondului piscicol si Departamentul pentru fondul piscicol si vanatoare al statului California, s-au angajat acum cativa ani intr-o actiune stiintifica sustinuta, de refacere a populatiei de vulpi din insula Santa Cruz.
vulpe
Timp de mii de ani, vulpea din Santa Cruz a hoinarit fara teama de pradatori pana in anii 1990, cand acvila aurie venita de pe continent, a inceput sa cuibareasca aici, atrasa de numarul mare de porci salbatici. Neobisnuita cu pradatorii inaripati, vulpea din Santa Cruz, un animal mare cat o pisica domestica, a devenit o prada usoara, iar populatia a intrat intr-un declin rapid. Intr-un deceniu, populatia de vulpi a scazut de la 1500 la mai putin de 100, adica s-a redus cu 95%. Aceasta a facut ca, in 2004, Serviciul american pentru protectia naturii si a fondului piscicol sa puna vulpea din Santa Cruz pe lista speciilor periclitate.
In 2002, Nature Conservancy si partenerii sai, au initiat un program de refacere (Island Fox Recovery Program) care a cuprins: inmultirea in captivitate, monitorizarea indeaproape a vulpilor in salbaticie si vaccinari impotriva bolilor canidelor.
In timpul acestui program, expertii au identificat perechile, le-au capturat si le-au adapostit in conditii favorabile pentru inmultire, imitand perfect mediul lor natural. Timp de sase sezoane, s-au nascut si au fost eliberati in salbaticie 85 de pui. Datorita acestui succes, inmultirea in captivitate a fost oprita in 2007, iar numarul populatiei de vulpi din insula Santa Cruz a ajuns la 700.
In continuarea programului complex de refacere, au mai fost luate si alte masuri-cheie in sprijinul populatiei locale: relocarea pe continent a acvilei aurii, restabilirea vulturului plesuv pe insula, mutarea populatiilor neautohtone de oi si porci salbatici.
Astazi, rata de supravietuire a populatiei de vulpi a crescut in mod uimitor la 90%, dar biologii continua sa monitorizeze vulpile in salbaticie (cam 10% au fost dotate cu zgarda pentru a usura studiul) si sa le vaccineze impotriva rabiei si a rapciugii canine, boli pe care le contracteaza cu usurinta de la cainii adusi la tarm de barcagii.

Sursa: The Nature Conservancy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *