„Joia fara carne” – vezi in ce tara se desfasoara programul si de ce

"Joia fara carne" - vezi in ce tara se desfasoara programul si de ce

Pentru multi oameni carnea este un aliment indispensabil al meniului zilnic. Orasul Gent, din Belgia, propune o metoda originala pentru limitarea consumului de carne. In fiecare joi, la restaurantele locale, nu se servesc decat meniuri vegetariene.
In doi ani de zile, consumul vegetarian a crescut semnifcativ in orasul belgian Gent. In 2009 a fost lansat programul „joia vegetariana” care are ca scop sensibilizarea oamenilor fata de problemele de mediu, asociate consumului excesiv de carne, vizand astfel schimbarea obiceiurilor alimentare, scrie Deutsche Welle.

Desi restaurantele nu sunt obligate sa participe la acest program, initiativa a avut deja un succes rasunator. Peste 100 de restaurante din oras au cumparat carti de bucate pentru a gasi cat mai multe si variate retete vegetariene.

Organizatorii belgieni aduc la cunostinta oamenilor ca ultimul studiu al unei universitati din Australia arata ca normele unei diete sanatoase cer ca un om sa consume doar 90 grame de carne pe zi. Belgieni consuma, in medie, mai mult de 240 grame de carne, zilnic.

Consumul de carne impune uciderea in fiecare minut a 115.000 de animale, asteptandu-se ca aceasta cifra sa se dubleze in 2050. Cresterea animalelor este un domeniu raspunzator pentru 18 la suta dintre gazele cu efect de sera emanate in atmosfera. ONU a atras atentia ca lupta cu incalzirea globala trebuie sa inceapa tocmai de la limitarea consumului de carme, devenind punctul central al actiunilor politice si de stat. (ziare.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *