La Oradea, ministrul Mediului spune „Nu!” fracturarii hidraulice

La Oradea, ministrul Mediului spune „Nu!” fracturarii hidraulice
La Oradea, ministrul Mediului spune „Nu!” fracturarii hidraulice

Aflat la Oradea, ministrul Mediului, Korodi Attila, a tinut sa linisteasca oarecum spiritele in privinta subiectului gazelor de sist spunand ca exista deja companii care au solutii moderne pentru eventuala extractie a acestei resurse. In schimb, demnitarul udemerist se arata mai ingrijorat de problema resursei geotermale din zona Municipiului Oradea. Desigur, in contextul in care si in aceasta parte a tarii se preconizeaza prospectiuni in vederea descoperirii de potentiale zacaminte de hidrocarburi (chiar si neconventionale).

In opinia lui Korodi, situatia sta in forajele care se vor face. „O resursa vitala a acestei zone nu poate fi schimbata pur si simplu, fara discernamant, cu o alta resursa”, a spus marti seful Ministerului Mediului, promitand ca oradenii vor avea in el „un partenere” in aceasta chestiune. Ministrul nu ascunde ca, in ciuda pozitiei exprimate, el este adeptul verificarilor in vederea contabilizarii eventualelor resurse subterane existente. Totusi, Korodi Attila spune ca nu este pentru utilizarea fracturarii hidraulice in aceasta faza a lucrarilor.

Ministrul se asteapta, de asemenea, ca, in curand, Uniunea Europeana sa vina cu reglementari foarte clare privind acest controversat procedeu. „Sunt convins ca si experientele din explorare ne vor arata daca pentru Romania (gazele de sist) reprezinta o resursa sau nu si daca merita sau nu” (sa le exploatam), a precizat Korodi. Pastrand contextul mai largit al actiunilor de prospectiune care au generat adevarate lupte intre localnici si muncitorii firmelor (respectiv jandarmi), reprezentantul UDMR din Guvernul Romaniei a declarat la Oradea ca e revoltat atunci cand vede ca „firmele de explorare intra pe terenuri private si pun tot felul de aparate pentru masurare, fara cooperare cu autoritatile locale.

Ministrul Mediului considera ca fara un accept local pentru derularea lucrarilor, firmele in cauza nu au nicio sansa. „Nu poti face un proiect industrial in Romania daca nu ai comunitatea locala langa tine”, crede Korodi Attila subliniind ca tara „este a cetatenilor, nu a avizelor si a companiilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *