Un nor de cenusa a acoperit cerul in cinci localitati din Mehedinti, iar reprezentantii Termocentralei tac malc

Un nor de cenusa a acoperit cerul in cinci localitati din Mehedinti, iar reprezentantii Termocentralei tac malc

Un nor imens de cenusa a acoperit, vineri, mai multe localitati din apropierea Termocentralei pe carbune de la Halanga, aflata la circa cinci kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin. Praful se ridica din depozitul de cenusa si zgura al Termocentralei, care asigura aburul tehnologic si energie electrica pentru Combinatul de Apa Grea, dar furnizeaza si agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin.
Localitatile afectate sunt Halanga, Rascolesti, Dudasul Cernetiului, Cerneti si Piatra Alba.

Localnicii se plang ca ori de cate ori bate un vant mai puternic ori este ceata, un nor de praf le acopera total gos­podariile. Locuitorii din Halanga spun ca se tem pentru sanatatea lor din cauza prafului inhalat. In plus, cetatenii se plang ca toate culturile agricole sunt afectate de praf. „Suntem condamnati la moarte, suntem ai nimanui. O sa ne imbolnavim de la praful asta pe care il inhalam, dar cui ii pasa de noi”, spune revoltata o femeie care locuieste in blocurile de la Halanga. „„De exemplu cand vine curentul tot fumul de la cazane vine aici, spre noi, in special cand e ceata, vant puternic, atunci toata cenusa o aduce aici, la noi. Ne temem pentru sa­na­tatea noastra, mai ales pentru cea a copiilor. Multi dintre noi suntem batrani, bol­na­vi, in permamenta mergem la doctori. Acum veni de la doctor si imi dadu sa iau medicamente pentru copii, pentru nevasta, pentru baba. Tot ce mancau de prin gradina, toate degeaba le spalam ca sunt pline de cenusa asta”,” spune Constantin Grecu, care locuieste in Halanga, in ime­diata vecinatate a Termo­cen­tralei.
Cinci case ridicate in apropierea depozitului de cenusa de la Halanga au fost complet acoperit de praf. Proprietarii acestora au declarat ca din cauza prafului au ramas izolati in casa.

„„Suntem cinci famili. Am facut datorii de 20.000 de euro in banci ca sa imi ridic aceasta casa iar acum nu puteam trai din cauza acestui praf. De azi-dimineata nu am putit sa ies din casa, nu pot sa fac nimic, animalele refuza sa manance. Asta suportam de ani de zile si nimeni nu ia o masura. Tot au spus ca rezolva problema aceea cu instalatia de slam, dar pana atunci pe noi ne omoara. Nu stim cui sa ne adresam”, ne-a spus Avram Pantelie, din Halanga.

Reprezentantii Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare care are in subordine Termocentrala de la Halanga au refuzat sa prezinte un punct de vedere referitor la acest incident.

Problema poluarii de la Termocentrala de la Halanga este una veche si in cazul in care nu va reusi sa finalizeze investitia la instalatia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii exista riscul ca Uniunea Europeana sa activeze „clauza de salvgardare. „Autorizatia integrata de mediu a unitatii a expirat la sfarsitul anului 2008, dar termocentrala a primit din partea Ministerului Mediului o dispensa pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.”
„Evaluata initial la aproape 140 de milioane de lei, instalatia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii de la Termocentrala de la Halanga a sarit la nu mai putin de 361,3 milioane de lei. Lucrarea a fost adjudecata de societatea comerciala Confort SA apartinind milionarului Georgica Cornu, care a declarat recent ca a initiat procedura de insolventa a acestei firmei. ”
Investitia a fost programata a se derula pe o perioada de trei ani, executia lucrarilor demarand in 2009 si urmand a fi terminata in 2012. Dar lucrarile sunt intarziate. Oficialii RAAN au spus ca ea a fost intarziata din cauze „obiective, date de caracterul ei de investitie noua, care nu a mai fost realizata in tara, avand conceptie ceha”. Mai mult decat atat, potrivit RAAN, spulberarea cenusii din depozit va putea fi eliminata dupa circa 1,5-2 ani de la punerea in functiune a instalatiei, perioada necesara pentru acoperirea completa a suprafetei depozitului de circa 150 de hectare cu zgura si cenusa in slam dens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *