Parlamentul European cere mai multa eficienta in utilizarea resurselor

Parlamentul European cere mai multa eficienta in utilizarea resurselor

Economia verde: va include? Raspunsul Parlamentului European este „da“ la sloganul Zilei internationale (ONU) a mediului, care se celebreaza pe 5 iunie. In ultimele luni, Parlamentul European a pus o amprenta verde asupra multor politici – de la agricultura pana la energie, transport si crearea de locuri de munca – care ar putea fi un pas catre iesirea din criza.

O rezolutie adoptata de Parlamentul European pe 24 mai cere mai multa eficienta in utilizarea resurselor, taxarea practicilor daunatoare mediului si reducerea TVA-ului pentru anumite materiale secundare (produse prin reciclarea deseurilor), care ar promova inovarea.

Vicepresedintele comisiei pentru afaceri economice, Pablo Zalba Bidegain (Spania), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), ne-a explicat ca economia verde se bazeaza pe energia provenita din resursele regenerabile si ca aceasta reprezinta un pilon important al dezvoltarii tehnologice a Europei. „In plus, economia verde ne va permite sa gasim modalitati de creare de locuri de munca, prosperitate si respectare a mediului inconjurator“, a aratat dumnealui.

Presedinta comisiei pentru ocuparea fortei de munca, Pervenche Bères (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Franta), crede ca „daca UE este consecventa cu noul sau model economic, sectorul verde va deveni unul din principalele sectoare generatoare de locuri de munca“. Conform dumneaei, „reducand consumul de energie, cantitatea de deseuri si poluarea si conservand biodiversitatea, locurile de munca verzi pot lua diferite forme; in cateva cuvinte, sunt benefice pentru mediu“.

Energie verde

Intr-o rezolutie adoptata pe 15 martie, Parlamentul European sprijina cadrul propus de Comisie pentru trecerea la o economie competitiva cu emisii scazute de carbon pana in 2050. Insa deputatii europeni au cateva cereri suplimentare: includerea emisiilor din aviatie in sistemul de comercializare a cotelor de emisii, obiective obligatorii pentru folosirea surselor de energie regenerabile pana in 2030, masuri specifice pentru reducerea emisiilor in agricultura si reducerea emisiilor la nivel UE daca pe plan international nu se ajunge la nici un acord.

„Cu cat facem mai mult acum, cu atat ne va fi mai usor in viitor. Ori devenim lideri in promovarea unei economii cu emisii scazute de CO2, ori ramanem in urma“, a spus raportorul Chris Davies (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Regatul Unit).

Transportul verde

Presedintele comisiei pentru transport, Brian Simpson (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Regatul Unit), prefera sa foloseasca termenul „durabil“ cand este vorba de transport. „Este foarte dificil sa creezi un sistem de transport perfect verde, dar putem avea un sistem durabil care ia in considerare atat transportul, cat si mediul; secretul consta in a gasi un echilibru realist intre cele doua sectoare, care ar putea fi benefic atat pentru oameni, cat si pentru planeta, acum si pe viitor“, ne-a spus dumnealui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *