Pe 25 mai sanctionam cianuristii!

Pe 25 mai sanctionam cianuristii!

Pe 25 mai sanctionam cianuristii!

Campania Salvati Rosia Montana isi incurajeaza sustinatorii sa ia parte activ in evaluarea candidatilor inscrisi pentru alegerile europarlamentare, iar pe 25 mai sa isi exercite dreptul democratic la vot. Evaluarea candidatilor este centralizata prin paginawww.europarlamentare.rosiamontana.org (lansata la inceputul lunii mai) si reprezinta un indicator de pozitionare a acestora in ceea ce priveste exploatarea la suprafata cu cianuri a zacamintelor aurifere din Romania. Acest instrument ofera informatii detaliate pentru contactarea candidatilor si permite urmarirea declaratiilor si actiunilor fiecarui om politic monitorizat. Aceasta pagina web, alaturi de alte analize asupra problemelor din societatea romaneasca permit conturarea unei decizii de vot asumata constient. Miile de mesaje ale sustinatorilor campaniei Salvati Rosia Montana catre candidati au avut drept rezultat introducerea cazului Rosia Montana in discursul public al prezentei campanii electorale.

Numeroasele actiuni de participare, de la nesupunere civica pana la campanii de advocacy au facut ca planurile de minerit cu cianuri la Rosia Montana sa fie departe de a fi implementate. Compania ce isi propunea sa scoata primul lingou de aur in anul 2004 a ajuns sa fie in 2014 mult mai departe de finalitatea dorita, fiind in prezent dependenta de numeroase schimbari legislative si cu procedura de avizare de mediu tinuta artificial in derulare. Avize primite ilegal de la autoritati sunt anulate constant in justitie. Guvernul propus de o forta politica aleasa cu o majoritate vasta si cu o sustinere parlamentara de exceptie nu a reusit sa ajute cu nimic planurilor nelegitime si ilegale ale companiei miniere. De fiecare data, blocarea proiectului minier a fost posibila prin implicarea activa si sustinuta a tuturor celor interesati de dezvoltarea durabila a Rosiei Montane.


Numerosi membri ai clasei politice actuale dezamagesc constant, iar multi dintre ei o fac prin sprijinul nelegitim acordat companiei miniere, sprijin suspectat de multi ca ar izvori din diferite acte de coruptie. Este asadar cu atat mai important ca acele aspecte nedorite ale activitatii unor oameni politici sa fie sanctionate in toate modurile posibile, inclusiv prin vot (dupa cum considera fiecare alegator in parte).

Consecventa in discursul sau din cei 15 ani de activitate, Campania Salvati Rosia Montana considera ca adevaratele schimbari vin in urma demersurilor sustinute, insistente si incisive. Presiunea constanta, inclusiv prin vot, asupra celor care au putere de decizie sau care si-o doresc, a tinut subiectul Rosia Montana si al mineritului cu cianuri in Romania in lista temelor de interes public. Am monitorizat permanent felul in care actorii politici au votat si au actionat, tocmai pentru a putea fi sanctionati in ziua votului.

“Noi, cetatenii, avem putere foarte mare asupra clasei politice, mai ales cand ne unim pentru cauze comune. Activitatea europarlamentarilor alesi pe 25 mai vizeaza in mod direct Rosia Montana si poate fi influentata de presiunile noastre. Parlamentul European este institutia care in 2010 a votat o rezolutie ce recomanda interzicerea folosirii cianurii in minerit si care are forta de a convinge Comisia Europeana de a o implementa ca directiva in statele membre. Fiecare cetatean este liber sa dispuna dupa propria vointa de votul sau, tinand cont ca un politician ce admite distrugerea Rosiei Montane nu va fi un europarlamentar bun nici in alte privinte,” a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.23 Mai 2014 - Sursa: StiriONGArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016