Pesticidele, otrava din farfurie

Oamenii se imbolnavesc grav de la ierbicidele si insecticidele folosite in agricultura pentru inlaturarea daunatorilor

Pesticidele folosite de fermieri patrund in alimentele pe care le consumam! Americanii au descoperit ca ierbicidul numit atrazina „feminizeaza” barbatii.

Despre atrazina se stia deja ca provoaca anomalii sexuale la broaste si pesti. Cercetatorii de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) au descoperit insa si ca aceasta altereaza semnalele hormonale in celulele umane, releva „Science Daily”. Atrazina este al doilea cel mai folosit ierbicid in agricultura din SUA.

Studiile arata ca femeile insarcinate si copiii sunt cei mai afectati de pesticidele din legume si fructe

Cu atrazina sunt tratate culturile mari de porumb si sorg, dar substanta e folosita si de familiile americane in gradini sau pe pajisti. In Europa, atrazina a fost interzisa dupa ce mai multe studii au relevat ca substanta creeaza tulburari endocrine la pesti si amfibii. Studiul UCSF este primul care leaga atrazina in mod direct de efectele asupra celulelor umane.

Femeile, cele mai afectate

In studii asupra celulelor placentare crescute in cultura, cercetatorii americani au descoperit ca atrazina creste activitatea genei asociata cu greutatea anormala a bebelusilor la nastere. O a doua gena cu activitate sporita de atrazina a fost semnalata in cazul femeilor care sufera de o inexplicabila infertilitate.

In cursul analizelor genetice, oamenii de stiinta au observat ca atrazina activeaza preferential o clasa de receptori din nucleul celulelor. Primul receptor, SF-1, regleaza productia de enzime implicate in sintetizarea steroizilor din corp si in dezvoltarea multor tesuturi endocrine. Una dintre aceste enzime, cunoscuta sub denumirea de Aromataza, joaca un rol in determinarea sexului. Activitatea sa sporita inclina balanta catre formarea unui foetus de sex feminin.

Campurile cu flori vor disparea din cauza ierbicidelor

„Feminizarea” pestilor

In paralel, studii pe pestii-zebra au relevat ca atrazina „feminizeaza” populatia acestora, respectiv creste cu mult numarul de femele. In apele poluate cu atrazina de la culturile agricole, pestii femela sunt de doua ori mai numerosi decat masculii. „Acesti pesti sunt foarte sensibili la substantele chimice cu efect asupra sistemului endocrin”, arata Holly Ingraham, profesor de farmacologie celulara la UCSF.

„Genele sensibile la atrazina joaca un rol central in reproducere si se gasesc in tesuturile care produc steroizi. Nu trebuie sa ne imaginam prea mult ce efecte pe termen lung are expunerea foetusilor la atrazina”, mai explica ea.

Ingraham face chiar o comparatie cu deja celebrul bisfenol A, o substanta cu efecte asupra sistemului endocrin care se gaseste in foarte multe produse de material plastic, precum biberoanele bebelusilor. Recent, Canada a interzis folosirea acestei substante din motive de securitate alimentara.

58% din esantioanele de fructe contin reziduuri toxice

Care sunt alimentele „otravite”

Alte doua studii, date recent publicitatii in Franta, atrag atentia asupra pericolului prezentat de patrunderea pesticidelor in alimente.

Primul studiu, realizat de Directia generala a concurentei, consumului si limitarii fraudelor (DGCCRF), arata ca 6 la suta din fructele si legumele consumate de francezi depasesc limita maxima admisa de reziduuri de pesticide.

Analizele efectuate asupra a 3.500 de esantioane de fructe si legume arata ca 55,6 la suta din acestea nu contin reziduuri de pesticide, 38,4 la suta contin cantitati reduse, in vreme ce 6,3 la suta neconforme, deoarece depasesc limita maxima admisa

Depasirile cele mai mari sunt la ardei gras, ardei capia, linte si vinete, iar cele mai reduse cantitati de reziduuri sunt la cartofi, andive, morcovi si rosii

In Romania, in 2006, analizele au aratat ca circa 2% din legume si fructe depasesc concentratia admisa de reziduuri de pesticide

70% din copii au fosfati in organism

Un studiu, realizat de INERIS, un institut de cercetare a mediului, a evaluat expunerea la pesticide a 130 de copii din regiunea Ile-de-France (inclusiv Paris).

31 de compusi chimici (insecticide, ierbicide si fungicide) au fost luati in calcul. Cercetatorii au efectuat prelevari din aer, din praful de pe sol si de pe mainile copiilor

Analizele au aratat ca cel putin un tip de pesticid se gaseste in 94 la suta din locuinte: insecticide in 93% din cazuri, fungicide in 30% din cazuri si ierbicide in 32 la suta din cazuri Lindan, un insecticid interzis astazi in Franta, a fost gasit in aerul din 88% din locuinte

Analizele de urina au aratat ca 70% din copii au in organism pesticide organo-fosforate. „Aceasta poate insemna ca ajung in organismul copiilor pe cale alimentara”, a explicat Olivier Blanchard, seful echipei de studiu

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *