Proiect comun roman-ucrainean de reciclare a deseurilor biodegradabile urbane

Proiect comun român-ucrainean de reciclare a de?eurilor biodegradabile urbane
Proiect comun roman-ucrainean de reciclare a deseurilor biodegradabile urbane
Proiect comun roman-ucrainean de reciclare a deseurilor biodegradabile urbane

Administratia municipiului Baia Mare a demarat vineriun proiect privind managementul deseurilor biodegradabile, in comun cu autoritatile din Ivano-Frankivsk si Kolomyia, Ucraina, localitati aflate in vecinatate frontierei de stat romano-ucrainene.
Proiectul comun dintre cele doua parti prevede „imbunatatirea calitatii vietii prin implementarea unui sistem eficient de colectare si prelucrare a deseurilor verzi, provenind din zonele impadurite, din gospodarii, parcuri sau aliniamente stradale”.

„Municipiul Baia Mare a facut si continua sa faca pasi importanti pe componenta managementul deseurilor. Proiectul comun va genera atat distrugerea deseurilor cat si producerea de compost, produs necesar dezvoltarii zonelor verzi urbane. Sunt incantat ca autoritatile locale din Ivano-Frankivsk si Kolomyia au adoptat principii identice noua. Sper ca, la finalul implementarii acestui proiect, sa fim un model pentru alte administratii”, a spus primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

Compostul rezultat in urma prelucrarii deseurilor biodegradabile va fi utilizat pentru serele orasului, imbunatatirea straturilor de flori din localitate si in pregatirea rasadurilor plantelor ornamentale. „Implementarea proiectului va creste simtitor calitatea vietii atat in Baia Mare cat si-n cele doua orase din Ucraina. Daca pana de curand aruncam deseurile biodegradabile, acum vom realiza un produs finit: compostul. Un produs ce il vom utiliza la cresterea calitatii solului pe starturile cu flori din oras, imbunatatirea stratului fertil in locurile unde avem covoare vegetale cat si un sol mult mai bun pentru rasadurile de flori. Proiectul mai inseamna opt noi locuri de munca si achizitionarea a doua noi utilaje pentru prelucrare si pregatirea compostului, o linie de asamblare cat si reabilitarea halei de lucru”, a spus directorul Serviciului Public Ambient Urban Baia Mare, Eleonora Ghetie.

Valoarea totala a proiectului comun romano-ucrainean este de 400.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *