Rampele de gunoi, inchise de afaceristi ”bazati”

Rampele de gunoi, închise de afaceriști ”bazați”
Rampele de gunoi, inchise de afaceristi ”bazati”
Rampele de gunoi, inchise de afaceristi ”bazati”

Consiliul Judetean din Cluj a semnat contractul cu firmele desemnate pentru inchiderea rampelor de gunoi neconforme normelor UE. Primul lot va fi ecologizat pentru 27,26 milioane de lei de asocierea Nord Conforest SA – Interdevelopment SRL – Finara Consult SRL, iar al doilea lot de asocierea Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH&Co.KG – Coplan Consultanti Arhitecti Ingineri SRL, cu o propunere financiara de 8,1 milioane de lei, fara TVA. Gazeta de Cluj va prezinta cine este in spatele acestor firme, unele cu apetit pentru banul public.

Nord Conforest SA este o societate cu sediul in Gilau controlata de Dorin si Emil Aschilean, alaturi de Dumitru Iorga. Societatea are drept obiect al activitatii ”lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor” si avea in 2013 105 angajati, cu o cifra de afaceri de peste 14,5 milioane de lei, dar profit negativ de peste doua milioane de lei. Dorin Aschilean este actionar si la ACI Cluj, impreuna cu fratele sau Ioan Aschilean si fondatorul Bancii Transilvania Horia Ciorcila si oamenii de afaceri Agenor Gansca si Dorel Goia.

Dorin Aschilean si Emil Aschilean mai sunt parteneri intr-o firma de transport cu sediul in localitatea Berindu – Eda Comtrans Import Export – si intr-o firma de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, impreuna cu Ioan Aschilean – Asedia Grup.

Fostii sefi de la Mediu lucreaza la Cluj

Societatea Interdevelopment SRL este detinuta de Radu Dan Paunescu si Mihai Mircea Cozariuc, doi fosti angajati ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Cozariuc s-a ocupat, la un moment dat, de implementarea unor proiecte in valoare de 250 de milioane de euro, in domeniul mediului si al transportului, componente ale Programului ISPA (Instrumentul Structural pentru Preaderare), inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Mircea Cozariuc s-a reprofilat in ultimul deceniu pe zona mult mai banoasa a serviciilor de consultanta. Apropiat intr-o vreme de PNL, medaliat de Emil Constantinescu cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler pentru „rezultate deosebite in coordonarea si punerea in aplicare a programelor de protejare a mediului”, Cozariuc s-a reprofilat transpartinic, beneficiind in ultimii ani de cateva contracte pe bani publici si de o alura impozanta pe piata de consultanta, arata portalul Romania de la 0.

Firma nu este la primul contract pe bani europeni cu institutiile publice. In 2012, Ministerul Mediului si Padurilor a atribuit un contract de 70.000 de euro firmei Interdevelopment SRL pentru a acorda asistenta tehnica privind sprijinirea implementarii cerintelor Uniunii Europene privind Organismele Modificate Genetic. Cu Ministerul Mediului, societatea a mai incheiat, la sfarsitul anului 2009, un contract de 5,7 milioane lei pentru „sprijinirea Organismului Intermediar in vederea gestionarii procesului de evaluare tehnico-financiara si selectie a proiectelor de protectie a naturii finantate din Programul Operational Sectorial Mediu – Axa Prioritara 4”. Acest contract a fost semnat cu Directia Managementul Instrumentelor Structurale din cadrul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu, reprezentata de Elena Udrea.

Prinsi in iuresul DNA

Firma Interdevelopment si numele celor doi patroni, Mircea Mihai Cozariuc si Dan Radu Paunescu, apar in dosarul de coruptie in care fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor si, mai apoi, in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ioan Andreica, si fostul presedinte al Consiliului Judetean Bistrita, Liviu Rusu, au fost retinuti, la sfarsitul lunii martie, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit anchetei, printre firmele care s-au aratat interesate de obtinerea unor contracte finantate din bani europeni si care au „cotizat“ in conturile inculpatilor s-a aflat si Interdevelopment SRL. Firma Interdevelopment a vizat doua licitatii organizate de catre Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, si anume reabilitarea si inchiderea depozitelor de deseuri urbane si construirea centrului de management integrat al deseurilor.

De la asocierea Bilfinger – Interdevelopment, inculpatii au cerut 345.002 euro, reprezentand 5% din valoarea lucrarii, pentru a interveni pe langa persoanele abilitate din Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. Asocierea Bilfinger – Interdevelopment a obtinut doar unul dintre contracte si anume cel privind reabilitarea si inchiderea depozitelor de deseuri din judetul Bistrita-Nasaud, in valoare de 28 de milioane de lei.

SC Finara Consult are pe anul 2013 o cifra de afaceri de 24,8 milioane de lei, mai mult decat liderul de asociere, Nord Conforest. Aceasta s-ar putea datora legaturii cu Mihai Cozariuc, unde Finara ar fi fost ”recomandata” recent de patronul Interdevelopment ca subcontractant pentru proiectul de modernizare a retelei de apa. Castigatoarea licitatiei, Ramboll SA, a ocupat locul 7 in ordinea ofertelor, dar toti competitorii acesteia au fost respinsi de comisia de licitatie.

Nemtilor nu le miros banii romanesti

Lotul al doilea a fost castigat de sigurii ofertanti, societatile controlate de societatea germana Geiger, alaturi de consultantii de la Coplan. Coplan Arhitecti Ingineri este tot o firma administrata de germani, Martin Theodor Steger si Stephan Andreas Weber.

Societatea Geiger Transilvania SRL, cu sediul in Cristesti, Mures, a luat fiinta in anul 1996, avand ca obiect de activitate lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor. Societatea are doi administratori, Lorand Pal Fabian si cetateanul german Georg Thomas Willy Geiger si un asociat persoana juridica, Geiger Group Romania SRL. In 2013 firma a asigurat 221 locuri de munca, a avut o cifra de afaceri de 87,2 milioane lei si a inregistrat un profit de 4,3 milioane lei.

Lorand Pal a fost anchetat de Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani, la o sesizare a Primariei Pascani privind un caz de fals in acte aparut in timpul analizei ofertelor depuse la licitatie. Anul trceut, procurorii din Pascani au transmis Primariei un raspuns in care precizeaza ca „s-a dispus disjungerea cauzei si declinarea competentelor in vederea efectuarii de cercetari fata de numitul Fabian Lorand Pal, sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 18 ind.1, alin. I din legea 78/2000/R, de catre Directia Nationala Anticoruptie”. Astfel, administratorul Geiger Transilvania este cercetat de DNA pentru folosirea de documente false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

Contractul de achizitie publica avand ca obiect proiectarea si executia obiectivului de investitii „Inchidere si ecologizare depozite neconforme de deseuri urbane din judetul Cluj”:

Lot nr. 1: Inchidere si ecologizare depozite neconforme de deseuri urbane din Pata Rat, Huedin, Turda si Gherla, cu o valoare estimata, fara TVA, de 45.774.909 lei

Lot nr. 2: Inchidere si ecologizare depozite neconforme de deseuri urbane din Dej si Campia Turzii, cu o valoare estimata, fara TVA, de 8.209.259 lei

Contractele au o valabilitate de un an, iar in acest interval asocierile castigatoare vor trebui sa elaboreze documentatia pentru obtinerea de avize si autorizatii de construire, sa elaboreze un proiect tehnic, sa obtina avizele, sa faca lucrarile de reabilitare a depozitelor inclusiv impotriva inundatiilor si sa le monitorizeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *