Republica Moldova: Ministrul Economiei despre independenta energetica si sursele de energie regenerabila

Republica Moldova: Ministrul Economiei despre independenta energetica si sursele de energie regenerabila
Republica Moldova: Ministrul Economiei despre independenta energetica si sursele de energie regenerabila

In Republica Moldova exista conditii foarte atragatoare pentru investitori. Tara noastra trebuie sa comunice mult aceste avantaje, astfel incat potentialii investitori sa cunoasca ce le ofera Republica Moldova. De aceasta parere este ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride, care a oferit un interviu pentru portalul Tribuna.md.

Bride s-a referit in special la zonele economice libere (ZEL), unde pentru investitori se aplica un regim fiscal cel mai bun din regiune, impozitul pe venit constituind intre 6%-12%, scutirea de TVA, accize si taxe vamale daca marfurile nu sint livrate pe piata locala, scutirea pe o perioada de 5 ani de impozitul pe venit pentru rezidentii ZEL-urilor care investesc in dezvoltarea infrastructurii economice a zonei echivalentul a minim 5 milioane USD, garantii din partea statului pentru investitorii in ceea ce priveste stabilitatea cadrului normativ pentru 10 ani, precum si asistenta si consultanta acordata de Ministerul Economiei si de administratiile ZEL-urilor pe toata durata activitatii antreprenorilor care vine dintr-o alta tara si inca nu cunosc legislatia nationala.

„Potentialii investitori trebuie sa cunoasca ce le ofera Republica Moldova, iar noi trebuie sa-i asiguram ca institutiile de stat se vor misca din ce in ce mai bine in relatia cu ei – in legatura cu avize, permise, plata taxelor, formalitati birocratice de tot felul”, a declarat ministrul Economiei.

Referindu-se la diversificarea resurselor de energie, Bride a spus ca o varianta fezabila in acest sens e conectarea la sistemele energetice europene de electricitate si gaze naturale. “Gazoductul Ungheni-Iasi este o realizare importanta, care va oferi alternative de aprovizionare pe termen lung prin intermediul conexiunilor existente ale Romaniei cu Ungaria, a celei in constructie cu Bulgaria si a celei planificate cu Serbia. Ulterior, pana in 2020, odata cu dezvoltarea magistralelor de gaze ale Coridorului Sudic si South Stream, aceasta conducta va oferi conexiunea suplimentara nu doar cu tarile din Balcani. Recent am inceput importul de gaze din Romania”, a subliniat Bride, accentuand ca urmeaza sa facem un efort ca sa extindem conducta de la Ungheni pana la Chisinau si sa finalizam cele doua statii de crestere a presiunii, una pe partea moldoveneasca si alta in Romania.

O alternativa de viitor pentru Moldova, in opinia ministrului, e reprezentata si de sursele de energie regenerabile. „Se stie ca in Europa fotovoltaicele, eolienele si alte surse naturale de energie au o pondere importanta in consumul total de energie. De exemplu, in Romania, in 2013, energia regenerabila a constituit 41% in consumul de electricitate al tarii. De aceea, chiar cred ca putem miza pe energia verde”, a exemplificat Bride.

Intrebat despre cum i s-a facut propunerea de a face parte din Guvern, Bride a spus ca a fost abordat in contextul in care in PDM aveau loc discutii pentru cooptarea unui expert strain in Guvern si a fost foarte placut impresionat de increderea care i s-a acordat. Stephane Christophe Bride este ministru in guvernul Gaburici din partea PDM si este de origine franceza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *