Romania la Conferinta Rio+20

Premierul ?i Ministrul Mediului, la Conferin?a R20 despre energie ?i sustenabilitate
Romania la Conferinta Rio+20

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca Romania are doua propuneri pentru Conferinta Rio+20 pe tema dezvoltarii durabile: una referitoare la civilizatia rurala durabila ca model viabil de comunitate durabila, iar a doua, referitoare la importanta fundamentala a tehnologiei spatiale in elaborarea deciziilor privind dezvoltarea durabila la nivel global.

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, va reprezenta Guvernul Romaniei la Conferinta Rio+20 pe tema dezvoltarii durabile, care va avea loc la Rio de Janeiro, in perioada 20-22 iunie 2012. Cu acest prilej, ministrul a prezentat luni, in cadrul unei conferinte de presa, tematica si obiectivele conferintei, precum si mandatul si contributia Romaniei in cadrul evenimentului.

Mandatul Romaniei este convergent cu cel al Uniunii Europene la aceasta conferinta internationala, unde vom merge alaturi de colegii nostri din UE, pentru a pastra pozitia Uniunii de lider de opinie in ceea ce priveste combaterea schimbarilor climatice si dezvoltarea economiei verzi pentru crearea de noi locuri de munca”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Temele acestei reuniuni la nivel inalt sunt legate de economia verde si eradicarea saraciei. Reprezentanti guvernamentali, reprezentanti ai sectorului privat, ai societatii civile se vor reuni pentru a discuta despre prioritatile globale in privinta reducerii saraciei, asigurarii echitatii sociale si protejarii mediului. Romania va avea o interventie oficiala pe data de 22 iunie, iar la sfarsitul discutiilor va fi adoptat un document politic comun ce va viza dezvoltarea durabila a omenirii in urmatoarele decenii”, a subliniat ministrul Rovana Plumb.

Pentru documentul final al Rio+20, Romania a avansat doua propuneri: una referitoare la civilizatia rurala durabila ca model viabil de comunitate durabila, iar a doua referitoare la importanta fundamentala a tehnologiei spatiale in elaborarea deciziilor privind dezvoltarea durabila la nivel global (propunere avansata de catre COPUOS – Comitetul ONU privind Utilizarea Pasnica a Spatiului Extra – Atmosferic, al carui Presedinte este domnul Dumitru Dorin Prunariu). Amandoua au fost agreate ca subiecte de negociere, iar cea de a doua propunere, referitoare la tehnologiile spatiale, se regaseste ca paragraf distinct in document.

Conferinta Natiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabila marcheaza aniversarea a 20 de ani de la Conferinta Natiunilor Unite asupra Mediului si Dezvoltarii, desfasurata la Rio de Janeiro in 1992, dar si aniversarea a 10 ani de la Summitul Mondial asupra Dezvoltarii Durabile, care a avut loc la Johannesburg in 2002.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *