Rosii bio si de un kilogram bucata

Mirel Popa este singura persoana fizica din Brasov care cultiva legume in sistem ecologic. Legumele nu sunt tratate cu substante chimice de sinteza, ci cu extracte naturale din plante.Mirel Popa

Varza de vara Gloria, rosiile de Codlea, fasolea aurie de Bacau si castravetele Mondial sunt doar cateva dintre soiurile autentice cultivate de Mirel Popa in gradina sa din centrul Brasovului.

El este singura persoana fizica din judet care are certificat de producator de legume ecologice. Barbatul s-a zbatut mai bine de cinci ani pentru a obtine cele mai bune retete ale unor legume cu gust autentic.

Legumele nu sunt tratate cu substante chimice de sinteza, precum pesticidele. Pentru combaterea ciupercilor, legumicultorul foloseste un extract din plante. El se mandreste si cu doua recorduri: o rosie de peste un kilogram si un dovlecel de peste opt kilograme.

Recolta buna anul acesta

Gradinarul este contrariat de faptul ca piata este plina de legume importate, in conditiile in care, pamantul romanesc da cele mai bune legume.

„Imi doresc foarte mult sa schimb tendinta oamenilor de a cumpara si de a consuma orice, de oriunde. Nu inteleg de ce avem nevoie de legume si de fructe din Siria sau din Turcia, ce au jumatate din vitaminele pe care le au legumele romanesti”, spune legumicultorul.

Mirel Popa isi obtine singur semintele. De asemenea, pentru a descoperi cele mai bune soiuri de legume, planteaza mai multe tipuri de seminte odata. „Anul acesta a fost un an destul de bun, fara boli sau alte probleme. Recolta a fost totusi mai slaba decat cea de anul trecut”, marturiseste Popa.

Nu e o afacere

Mirel Popa nu comercializeaza produsele pe care le cultiva. Tot ceea ce face este din pasiune. Uneori, ceea ce este de prisos familiei din recolta se indreapta catre prieteni, catre cunostinte si catre vecini, care stiu ce legume bune cresc in gradina lui Mirel.

„Sunt la indemana naturii. Fac ceea ce fac din spirit gospodaresc si economic, pentru familia mea. Sunt mai fascinat de frumusetea florilor, dar am invatat sa fiu mai pragmatic. Trebuie sa fii insa constient ca atunci cand te apuci de agricultura ecologica vei avea pierderi de aproximativ 40%”, spune Mirel Popa.

Camara bogata

Cand vine vorba de provizii pentru toamna, domnul Popa se poate lauda cu o camara bogata in conserve deosebite. Pe langa legume, in gradina de doar 500 de metri patrati, cresc si pomi fructiferi, din care el fierbe cele mai bune gemuri.

„Trebuie sa recunosc ca legumele si fructele bio sunt cu 60% mai scumpe decat cele clasice, pentru ca si eforturile de cultivare sunt mult mai mari. De obicei, recuperez tot ceea ce investesc”, a incheiat Mirel Popa.

Nu contin pesticide

Legumele certificate ecologic nu sunt tratate cu chimicale. Prin urmare nu contin reziduuri de pesticide, substante ce se pot dovedi periculoase pentru sanatatea umana. Ardeii, rosiile si castravetii cultivati in sistem bio au gust autentic.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *