Sase tari sunt responsabile de aproape 60% din emisiile de dioxid de carbon

Sase tari sunt responsabile de aproape 60% din emisiile de dioxid de carbon
Sase tari sunt responsabile de aproape 60% din emisiile de dioxid de carbon
Sase tari sunt responsabile de aproape 60% din emisiile de dioxid de carbon

Doar sase tari produc aproape 60 la suta din emisiile de dioxid de carbon, unul dintre gazele cu efect de sera care provoaca incalzirea Pamantului.

Impreuna, China si Statele Unite, aflate pe primele doua locuri, sunt responsabile de mai mult de doua cincimi din cantitatea de CO2 eliberata in atmosfera.

Business Insider noteaza faptul ca viitorul planetei depinde de masurile luate de aceste state pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, un gaz care contribuie la incalzirea globala.

  • 1. China

China emite aproape de doua ori mai multe gaze de sera decat SUA, tara aflata in prezent pe locul secund, pe care a intrecut-o in 2006 in acest clasament. Statul asiatic este responsabil pentru 30% din totalul emisiilor de CO2 din lume.

Guvernul american estimeaza ca aceasta cantitate se va dubla pana in 2040, daca Beijingul nu va lua masuri.

China este dependenta de combustibilii fosili pentru producerea electricitatii si a otelului, insa abia recent a impus niste limite in ceea ce priveste cantitatea de emisii permisa pentru fabrici.

Beijingul a semnat, luna trecuta, o intelegere cu Casa Alba prin care se angajeaza sa opreasca cresterea emisiilor de gaze de sera pana in 2030. Dupa o saptamana, guvernul chinez a anuntat ca va plafona consumul de carbon la 62% din cosul de consum pana in 2020.

Desi e important din punct de vedere politic, acest acord nu va avea efecte semnificative asupra termostatului mondial, arata Business Insider.

Emisii CO2 in 2013: 11 miliarde de tone
Populatie: 1,36 miliarde de oameni

  • 2. SUA

In cadrul acordului bilateral cu China, SUA s-au angajat sa dubleze ritmul de reducere a emisiilor poluante, astfel ca in 2025 acestea ar trebui sa ajunga la 26-28% din cantitatea inregistrata in 2005.

Insa aceasta masura, propusa de Administratia Obama, ar putea sa fie contestata de republicani.

Mai mult, volumul de CO2 eliberat in atmosfera este, in prezent, in crestere, avand in vedere ca SUA au inceput sa-si revina din recesiune.

Ca urmare, presedintele Barack Obama a promovat o economie mai mare a combustibililor folositi de masini si a propus reducerea poluarii cu carbon a uzinelor vechi si noi.

Emisii CO2 in 2013: 5,8 miliarde de tone
Populatie: 316 milioane de oameni

  • 3. India

Acordul SUA-China a pus presiune pe guvernul indian, care ar putea anunta noi tinte referitoare la poluare in ianuarie, in timpul vizitei pe care o va face Obama in aceasta tara.

India a planuit dublarea productiei de carbon, pentru a alimenta cu electricitate anumite zone care inca au probleme.

Aceasta tara are in fata o provocare uriasa: ea trebuie sa reduca emisiile de CO2, in timp ce economia este in plina expansiune, iar populatia creste tot mai mult.

In 2010, India s-a angajat ca va reduce, pana in 2020, cantitatea de gaz poluant cu 20 pana la 25% din nivelul inregistrat in 2005.

Emisii CO2 in 2013: 2,6 miliarde de tone
Populatie: 1,2 miliarde de oameni

  • 4. Rusia

Rusia nu s-a confruntat cu reduceri obligatorii a emisiilor poluante pana la Protocolul Kyoto din 1997, pentru ca emisiile de CO2 au scazut pana atunci foarte mult, ca urmare a prabusirii URSS.

Un producator major de petrol si gaze, Rusia are ca tinta reducerea gazelor cu efect de sera cu 25% fata de nivelul din 1990, pana in 2020.

Pentru a-si indeplini tinta, tara condusa de Vladimir Putin a decis sa isi mareasca eficienta energetica cu 40% si sa extinda ponderea energiei regenerabile in cosul de consum cu 4,5%. Compania Gazprom, detinuta de stat, are propriile planuri de conservare a energiei.

Totusi, aceste niveluri sunt puse in pericol de faptul ca in 2006 Kremlinul a anuntat ca vrea sa se se axeze mai mult pe electricitatea produsa cu ajutorul carbunelui si a energiei nucleare pentru a exporta mai mult petrol si gaze.

Emisii CO2 2013: 2 miliarde de tone
Populatie: 143,5 milioane

  • 5. Japonia

Dupa dezastrul nuclear de la Fukushima, din 2011, Japonia a fost fortata sa isi schimbe planurile referitoare la poluare. In noiembrie, oficialii au anuntat ca vor sa reduca emisiile de gaze de sera cu 3,8% fata de nivelul din 2015, pana in 2020.

Incepand cu anul 2012, acest stat a aplicat o taxa pe poluare, care este directionata catre investiile in energia regenerabila.

Emisii CO2 2013: 1,4 miliarde de tone
Populatie 2013: 127 de milioane de oameni

  • 6. Germania

Germania si-a depasit tinta de reducere cu 21% a emisiilor de gaze de sera, aprobata in 1997. In prezent, acestea sunt mai mici cu 25% fata de nivelul din 1990. Insa acest lucru nu e suficient. Pentru a se alinia la legile Uniunii Europene, Germania trebuie sa reduca cantitatea de gaze de sera cu 40% pana in 2020.

Folosirea carbunelui este in scadere, iar energiile regenerabile continua sa castige teren.

De fapt, o patrime din energia consumata de nemti provine din aceasta sursa. Mai mult. Germania vrea sa ridice rata energiei verzi la 80% pana in 2050 si sa aiba pe sosele un milion de vehicule electrice pana in 2020.

Emisii CO2 in 2013: 836 de milioane
Populatie 2013: 80,6 milioane de oameni.

Ce emisii trebuie micsorate

Gazele de sera (gaze naturale sau sintetice care absorb razele infrarosii, provocand astfel o incalzire suplimenatara a planetei), ale caror emisii trebuie reduse conform protocolului de la Kyoto sunt:

 

  • dioxid de carbon CO2,
  • gaz metan CH4,
  • oxid de di-azot N2O,
  • fluor-hidrocarburi partial halogenate H-FCKW/HFC,
  • hidrocarburi perfluorurate FKW/PFC,
  • hexafluorura de sulf SF6.

Conform raportului „IPCC Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change”, 62% din emisiile de gaze cu efect de sera intre 2000 si 2010 sunt reprezentate de dioxidul de carbon.

Emisiile de gaze cu efect de sera au crescut mai rapid intre 2000 si 2010 decat in cele trei decenii precedente, iar aproape jumatate din emisiile de dioxid de cardon din perioada 1750 – 2010 au fost inregistrate in ultimii 40 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *