Satul ecologic din Berca: Case de poveste, cu iarba pe acoperis si pereti din lut

Satul ecologic din Berca: Case de poveste, cu iarba pe acoperis si pereti din lut
Satul ecologic din Berca: Case de poveste, cu iarba pe acoperis si pereti din lut

Cob Village este numele unui sat ecologic, care a prins radacini in vara acestui an in satul Berca din judetul Buzau. Minisatul are cateva casute din lut fara colturi, cu ferestre ce respecta stilul de odinioara, doar ca sunt folosite parbrize in loc de sticla, care nu permit procesul de aburire, iar peretii sunt construiti din lut.

Adevarate casute de poveste, care vor intra curand in circuitul de turism ecologic. Jurnalistii de la Mediafax au realizat un reportaj despre satul ecologic Cob Village, in care prezinta pe larg cum a pornit proiectul initiat de Nicoleta Marin, o invatatoare de 35 de ani din Buzau, care a avut curajul sa aduca in Romania ceea ce se dezvolta deja de ceva timp in Occident.

Minisatul ecologic din Berca va promova zona Buzaului

Un minisat cu casute din lut cu ferestre facute din parbrize, cu sticle puse in pereti ca sa intre lumina si cu acoperis pe care va creste iarba a fost realizat in satul buzoian Berca, initiatorul proiectului fiind o invatatoare care vrea sa includa ansamblul intr-un circuit turistic ecologic.

Ansamblul format din cinci casute din lut, ridicate la marginea satului Berca, pe drumul spre Manastirea Ratesti, a fost ideea unei invatatoare de 35 de ani, din Buzau, si a inceput sa prinda contur in vara acestui an.

Nicoleta Marin, initiatoarea proiectului, povesteste ca ideea de a ridica aceste casute ecologice i-a venit dupa ce un alt proiect, acela de a ridica un parc eolian, a fost sortit esecului din cauza costurilor mult prea ridicate.

“Am vrut sa facem un parc eolian. N-am reusit si am zis apoi sa ramanem in acelasi domeniu, eco. Cand am realizat ca ne costa prea mult sa restauram case taranesti vechi si tot cautand pe internet idei despre ce am putea sa facem, am dat peste casele cob, care mi s-au parut interesante. Am vazut ca este o tehnica noua si am zis sa incercam. Am contactat o arhitecta care are primele case de acest gen. La inceput ne-am gandit ca e mai simplu, dar n-a fost. Pe parcurs ne-am dat seama ca nu este usor sa ridicam aceste case. Avem cinci case de cob, merge greu sa le ridicam pentru ca nu e ca si cum ai face o casa din caramida. Trebuie sa fie anumite conditii meteo, sa fie soare, sa bata vantul. Am reusit sa ridicam toate zidurile”, afirma invatatoarea.

Ea mai spune ca prin acest proiect, “Cob Village”, vrea sa promoveze zona Buzaului: “Am zis ca daca venim cu altceva decat cu o simpla pensiune poate atragem mai multi turisti care vin aici, la noi, pentru ca avem Vulcanii Noroiosi, avem carnatii de Plescoi, dar turistii vin si pleaca, nu lasa nimic in comuna”.

Ansamblul care cuprinde cinci case te duce cu gandul la o poveste. Casutele sunt construite dintr-un amestec de pamant lutos, nisip, paie de grau sau de orz si apa. Fara cofraje, caramizi sau substante chimice.

Constructiile sunt rotunde, fara colturi si muchii. In peretii exteriori au fost modelate nise in care sunt puse sticle de diverse culori sau borcane prin care intra lumina de afara. Cat despre ferestre, acestea sunt de fapt parbrize de masina reciclate, care nu ar trebui sa se abureasca. in interior, casa va fi ceruita dupa ce pe ziduri se va asterne cu pensula un strat de ulei de in. Tencuiala exterioara este un amestec de nisip, par de capra, balega de vaca si foarte putina apa.

Realizatoarea proiectului de la Berca crede ca o astfel de casa este locuinta pe care oricine si-o doreste pentru ca este eco si rezista la seisme, neexistand pericolul ca zidurile sa cada peste cei aflati inauntru.

“Am umblat la toate fermele din zona sa facem rost de par de capra pe care ulterior a trebuit sa-l luam la mana si sa-l taiem la 2,5 centimetri lungime. Nu va spun ca in cursul anului am cununat un cuplu, iar de la nunta finilor nostri am luat toate sticlele de sampanie. Va dati seama cum au reactionat cei de la restaurant cand le-am cerut sticlele goale. Din ele am facut niste decoratiuni – in momentul cand intra lumina prin ele se obtin niste efecte deosebite, altfel se vede rasaritul, apusul, e deosebit. De asemenea, am mai folosit in pereti si parbrize auto pe care le-am incastrat in cob”, povesteste initiatoarea proiectului.

Casutele sunt ridicate pe stalpi curbati din lemn.

“Ne-am dus in padure si am luat copacii cei mai strambi, ca sa pastram elementele naturale. Asadar, totul este asa cum am luat din natura. Lemnele folosite sunt salcami intregi care in unele cazuri ies din pereti, dar nu am vrut sa intervenim. Doar lemnul folosit la acoperis a fost prelucrat si ignifugat, iar acum lucram la santurile pentru scurgerea apei si la placarea cu piatra de Siriu a aleilor. Am fost nevoiti sa facem fundatie din beton pentru ca dupa ce am luat terenul am facut un studiu geologic si ni s-a spus ca este predispus la alunecari de teren. Din acest motiv, fundatia este din beton, ca altfel, la o eventuala alunecare, ar fi luat-o casele la vale. Casele, desi la fel, sunt unice, deoarece sunt modelate manual, ceea ce reflecta starea sufleteasca pe care o are fiecare. Nu poti construi o casa de cob daca nu ai o atitudine pozitiva, pentru ca se pune foarte mult suflet in ele, in executarea lor. N-o sa reusesti sa le faci daca esti nervos”, mai spune Nicoleta Marin.

Casutele vor fi acoperite cu un strat izolator peste care va fi plantata iarba. Acest acoperis va fi pus in doua saptamani, daca vremea va permite. Va fi un acoperis eco, cu plante de sedum care cresc pe un pamant special.

Fiecare casa are patru camere si patru bai, acestea urmand sa fie tencuite cu o tencuiala naturala din Maroc, comandata in Germania, care va elimina necesitatea faiantei. Aceasta tencuiala va fi data in primavara, pentru ca acum conditiile meteorologice nu mai sunt prielnice, fiind nevoie de o temperatura constanta pentru ca lucrarea sa reziste si sa fie de buna calitate.

Casutele vor avea si centrale termice, pentru ca turistii isi vor dori confort.

“Casele nu vor fi cu sobe. Poate ca aceia care vin nu au chef sa bage pe foc si de aceea mergem pe aceasta varianta, de centrale termice”, mai spune initiatoarea proiectului.

Minisatul de la Berca a fost ridicat cu ajutorul vecinilor si al prietenilor.

“A fost mai greu la inceput, pana ne-am invatat cu tehnica cob, pentru ca, desi am colaborat cu arhitecta Ileana Mavrodin, ea nu a participat la lucrari efectiv. Costurile nu sunt de-colo. Noi am avut noroc ca in zona Berca este pamantul lutos, dar daca nu-l aveam, trebuia adus din alta parte. Se adauga nisip, piatra, paie, pe toate trebuie sa le procuri. Iar ca sa ridici constructia, este nevoie de forta de munca, multa forta de munca si iti trebuie multi prieteni ca sa poti sa realizezi un sat atat de mare”, adauga invatatoarea.

Dupa ce minisatul eco va fi finalizat, initiatoarea proiectului intentioneaza ca in centru sa fie amenajata o piata locala, unde sa fie promovate produsele traditionale din zona Berca, respectiv carnatii de Plescoi, dar si babicul si covrigii de Buzau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *