Transportul va deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2 daca politicienii nu iau masuri

Transportul va deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2 daca politicienii nu iau masuri

Transportul va deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2 daca politicienii nu iau masuri

Transportul va deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2 daca politicienii nu iau masuri ambitioase si nu actioneaza in mod decisiv, potrivit unui raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), citat de Federatia Europeana Transport & Environment (T&E).

Cel mai recent raport al IPCC, ce va fi disponibil marti pe site-ul organizatiei, avertizeaza liderii din toata lumea cu privire la amenintarea crescanda a emisiilor necontrolate din transporturi, se arata intr-un comunicat al organizatiei Terra Mileniul III.

Este vorba despre raportul „Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change” (Schimbari climatice 2014: Temperarea schimbarilor climatice), ce va publicat marti pe site-ul http://mitigation2014.org/.

Potrivit reprezentantilor organizatiei T&E din Bruxelles, raportul, al carui rezumat este deja disponibil pe site, arata ca sectorul de transporturi va deveni cea mai mare sursa de emisii de CO2 la nivel global in cazul in care factorii de decizie nu vor lua masuri urgente.

„Fara politici sustenabile si de impact pentru a reduce emisiile de CO2 ale masinilor si camioanelor, emisiile din transport ar putea creste cu o rata mai mare decat in oricare alt sector”, se mentioneaza in raport.


Potrivit lui Greg Archer, manager de proiect pentru autovehicule curate al T&E, „multumita reglemtarilor UE, emisiile provenite de la masinile noi sunt in scadere, dar este imperios necesar sa fie luate masuri si in privinta autocamioanelor si dubelor”. Raportul IPCC insista asupra necesitatii unor masuri urgente care sa reduca emisiile vehiculelor, dar Comisia Europeana a amanat in mod repetat strategiile promise de reglementare a emisiilor de la autoutilitare dupa anul 2020, mai spune acesta.

O analiza realizata de T&E arata ca introducerea limitelor de CO2 pentru masinile din Europa a triplat castigurile asociate eficientei carburantilor. In urma reglementarii din perioada 2000-2007, emisiile de CO2 din UE au scazut cu doar 1,3 la suta pe an, in timp ce din 2008 pana in 2013 au scazut cu 3,5 la suta pe an.

T&E avertizeaza insa ca autovehiculele de pe drum ating aproximativ jumatate din eficienta masurata la testele auto. Comisia Europeana planuieste sa introduca in 2017 un nou test care sa elimine ambiguitatile legislative din sistemul actual, dar masura intampina o opozitie ferma din partea constructorilor.

„Politicile UE actuale care incurajeaza aparitia masinilor electrice pe sosele sunt ineficiente si neclare. Noua Comisie va trebui sa vina cu o noua strategie pentru a reduce emisiile tuturor autovehiculelor dupa 2020 si sa o integreze in formele sustenabile de mobilitate urbana. In final, aceste politici vor pune sectorul de business european in fruntea tranzitiei globale catre vehicule nepoluante”, a mai spus Greg Archer.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) este un organism stiintific insarcinat cu evaluarea riscurilor asupra incalzirii globale. Grupul a fost constituit in 1988 de catre Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO) si de Programul Natiunilor Unite pentru mediul inconjurator (UNEP), ambele organizatii ale ONU.

Organizatia IPCC si Al Gore au fost distinsi cu premiul Nobel pentru pace in 2007.15 Apr 2014 - Sursa: MediafaxArticole recente:
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Protectia Mediului
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
Stop Abandonului
ONG
16 februarie 2016
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016