O echipa romaneasca va cartografia un traseu alpin afectat de incalzirea globala

O echip? româneasc? va cartografia un traseu alpin afectat de înc?lzirea global?
O echipa romaneasca va cartografia un traseu alpin afectat de incalzirea globala
O echipa romaneasca va cartografia un traseu alpin afectat de incalzirea globala

David Neacsu, conducatorul primei expeditii romȃnesti pe Everest, impreuna cu cinci membri ai Asociatiei Oxigen vor merge intr-o expeditie pe muntele Ruwenzori cu obiectivul de a cartografia un nou traseu pentru cucerirea varfului Marguerita, 5109m, escaladand ghetarul Stanley. Ghetarul, analizat de David Neacsu timp de opt ani, s-a micsorat din cauza incalzirii globale si astfel au fost distruse vechile rute de escaladare.

„In anul 2004 am organizat prima expeditie pe muntele Ruwenzori si am cucerit vȃrful Marguerita de 5109 metri. Ghetarul Stanley, pe care l-am escaladat in drumul spre vȃrf, cobora pȃna la 4300 metri. In 2011 am organizat cea de-a doua expeditie. Dupa 7 ani de la prima masuratoare, ghetarul s-a micsorat cu 300 de metri, iar in 2012, in decursul unui singur an, s-a mai micsorat cu inca 200 de metri coborȃnd pȃna la 4800 metri. Vechile rute de escaladare sunt impracticabile si astfel obiectivul principal al expeditiei noastre este de a cartografia un nou traseu, atragȃnd in acelasi timp atentia asupra fenomenului incalzirii globale. Este foarte probabil, daca micsorarea ghetarului continua in acest ritm, noi sa fim ultimii romani care mai pot folosi traseul existent acum”, a declarat alpinistul David Neacsu.

„Incalzirea globala este o amenintare, iar viteza cu care ghetarul Stanley se topeste este un semnal de alarma transmis de natura care trebuie sa ajunga mai departe catre fiecare dintre noi. Grija fata de mediu este un obiectiv principal al Asociatiei Oxigen si tocmai de aceea am fost invitati de David in aceasta expeditie. Noi consideram ca inainte de toate, ar trebui sa acordam mai multa atentie mediului inconjurator pentru ca si cele mai mici gesturi pot cauza o schimbare, spre mai rau sau spre mai bine. Depinde doar de noi”, a adagat Sorin Delivasile, presedintele Asociatiei Oxigen.

Expeditia va avea loc in perioada 11-21 februarie 2013. Plecarea se va face pe ruta Bucuresti-Istanbul-Entebbe (Uganda). De acolo se va merge in orasul Kasese si apoi trei zile prin jungla ecuatoariala pȃna la refugiul Helena Hut situat la 4300 metri. Din acest punct va incepe escaladarea a ceea ce a mai ramas din ghetarul Stanley pentru a atinge vȃrful Margerita – 5109 metri.

Membrii expeditiei sunt David Neacsu, Sorin Delivasile, Andrei Voicu, Cristian Cochina, Pestisanu Sergio si Radu Coman.

Asociatia Oxigen este o organizatie non-profit destinata promovarii spiritului ecologic si sensibilizarii tinerilor in problemele de mediu. Activitatile Asociatiei Oxigen urmeaza trei principale directii: promovarea turismului ecologic, ca o experienta sigura si durabila, cresterea interesului populatiei cu privire la protectia mediulului inconjurator, acordarea unei atentii deosebite ariilor protejate ocrotite de lege, stimularea tinerilor in actiuni de voluntariat ca instrument de educatie non-formala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *