O zi fara carne, miscarea globala vine in Romania!

O zi fara carne, miscarea globala vine in Romania!
O zi fara carne, miscarea globala vine in Romania!
O zi fara carne, miscarea globala vine in Romania!

Incepand cu 18 ianuarie, Foodstory.ro a demarat campania “Meatless Friday” prin care promoveaza reducerea consumului de carne macar o zi pe saptamana, vinerea, raliindu-se in acest fel campaniei globale “Meatless Monday”.

O zi fara carne – miscarea globala vine in Romania  

“Meatless Monday” este o campanie initiata in Statele Unite ale Americii care a strans adepti in peste 20 de tari din intreaga lume. Scopul este ca fiecare persoana sa consume cu 15% mai putina carne si, astfel, sa isi imbunatateasca sanatatea. Foodstory aduce campania in Romania. Pentru ca multi dintre romani tin post in ziua de vineri si pentru ca este cel mai simplu mod prin care se poate da startul unui weekend plin de energie, Foodstory.ro  propune ca ziua de vineri sa fie ziua in care toti cei care sustin aceasta idee sa renunte la carne.

In frunte cu Oana Cuzino, ambasadorul campaniei, Foodstory.ro ofera in fiecare vineri cele mai bune sfaturi de nutritie si cele mai bune retete fara carne. ”Mi-a placut din primul minut de discutie cu colegii mei de la www. foodstory.ro aceasta campanie, mai ales ca se pliaza pe mesajele noastre, ale CSID. Incercam sa atragem atentia asupra posibilitatilor de a schimba ceva in obiceiurile de viata ale romanilor, in directia ”viata sanatoasa”. De multe ori, prinsi in stresul zilnic optam pentru variante comode de a ne potoli foamea, nu intotdeauna cele mai sanatoase. Hrana trebuie sa constituie o preocupare atat timp cat cu ajutorul ei putem fi mai sanatosi”, spune Oana Cuzino. Mai mult decat atat, in fiecare vineri ”Ce se intampla, doctore?” sprijina campania si vine cu propuneri si retete care nu numai ca inlocuiesc carnea, dar contin ingrediente sanatoase pline de nutrienti, si autohtone si exotice, intr -un mod de preparare mai sanatos si deosebit de retetele clasice, cu condimente si plante aromatice diverse. Intrebata daca odata cu aceasta campanie a renuntat vinerea la consumul de carne, Oana Cuzino recunoaste ca inca din copilarie vinerea era  zi vegetariana: ”Datorita bunicii… asa am descoperit bamele, mancarea de gutui, de prune, cremele de naut si linte, placintele de casa cu spanac, urzicile… Ulterior, tofu… Oricum la noi in casa s-au iubit intotdeauna legumele si fructele,  asa ca nu numai vinerea evit carnea, sunt si alte zile ale saptamanii in care ”uit” de carne si simt nevoia de a consuma mai multe legume si mai ales fructe, preferatele mele.” Chiar si fetita Oanei, Naomi, are deja preferinte culinare sanatoase: ”Fiica mea iubeste mult salatele si pastele, iar ca sursa de proteine unele lactate, dar si pestele si fructele de mare.”

Oana Cuzino, ambasadorul campaniei Foodstory, explica si care sunt beneficiile reducerii consumului de carne: ”In primul rand, consumul sustinut de carne duce la acumularea homocisteinei, dar si a altor compusi de degradare si metabolizare a acesteia, precum creatinina, acidul uric. Acestea incarca rinichii, se pot depozita in articulatii…  Ori, o pauza de o zi, doua pe saptamana, ii da ragaz organismului sa contracareze acumularea acestora. Un nivel crescut de homocisteina duce la o incidenta crescuta de atac vascular, infarct, accident cerebral, dar si o serie de boli neurodegenerative, cum ar fi dementele vasculare sau tip Alzheimer. Poate de aceea auzim tot mai des ca aceste probleme apar la tineri, mai ales in conjuncturi favorizante: fumat, colesterol crescut.”

Ce cred vedetele despre campania ”Meatless Friday”

Jojo

”Avem nevoie sa ne pastram sanatosi si de aceea eliminarea toxinelor este un pas important. Chiar si pentru o zi. Poate ca zi cu zi vom reusi sa le inmultim si sa ajungem astfel si la o purificare spirituala, nu numai trupeasca. Eu, de exemplu, nu mai mananc decat putin peste alb din cand in cand. In schimb, sunt atatea preparate delicioase fara carne: in bucataria libaneza houmousul si salata de tabouleh, in cea asiatica orezul gatit in atatea feluri si legumele lor delicioase, ca sa nu mai vorbim despre pachetelele de primavara. Salatele de tot felul si supele si ciorbele din bucataria romaneasca. Exista zeci de retete de post. Nu e un lucru dificil pentru romanii care au acest obicei religios si traditional. Un lucru e sigur: esti ceea ce mananci! Din toate punctele de vedere.”

Alex Dima

”Campania e binevenita si ziua e aleasa destul de bine! Poate intr-o buna zi facem o campanie si pentru ziua de miercuri! Reusesc sa am zile fara carne si beneficiile se vad imediat. Am alt tonus, alt chef de viata, te simti altlfel. Si nu e o poveste, ci am trait aceste experiente pe propria piele. Nu degeaba mai toate religiile indeamna la post. De exemplu, vineri daca este zi de post, fara carne, incep dimineata cu un bol de cereale cu lapte de soia. La pranz merge o mancare de linte si o salata, ceva fructe mai tarziu, iar seara o salata. Este sanatate curata. In plus, avem fructe de mare, peste, branzeturi… sunt atatea variante pentru a scapa de carne… ne trebuie doar vointa!”

Chef Florin Dumitrescu

”Mi se pare o idee foarte buna, cred ca prin astfel de campanii mai primim un imbold in incercarea de a trai mai sanatos. Imi amintesc ca in copilarie bunica ma lua cu ea mereu la biserica si astfel deprinsesem obiceiul de a nu consuma carne nu o zi, ci doua pe saptamana, respectiv miercurea si vinerea. Involuntar, mi se intampla si acum sa am cate o zi sau mai multe in care nu mananc carne. Nu sunt adeptul vorbei „de trei ori pe zi carne”, asa ca nu pot decat sa fiu incantat de ideea Foodstory. Mancarea mea preferata fara carne sunt pastele cu o singura leguma, care poate fi broccoli, spanac, dovlecei, bucuioc. Si sunt innebunit dupa salate.”

Chef Catalin Scarlatescu

”Daca aceasta campanie nu exista, ea ar fi trebuit clar inventata! Este o idee extraordinara. Iar faptul ca Oana Cuzino este ambasadorul campaniei mi se pare cea mai potrivita alegere, este o femeie extraodinara, un model care imbina armonios toate elementele unui stil de viata sanatos.”

Chef Sorin Bontea

”O zi fara carne nu este deloc greu de tinut, poti renunta la carne chiar mai mult decat o zi pe saptamana, in opinia mea. Si daca e vineri, e cu atat mai bine, mai ales ca in Romania sunt foarte multi oameni care vinerea tin post. Recunosc ca nici eu si nici familia mea nu mancam in fiecare zi carne si de cele mai multe ori preferam pestele.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *