Valoarea alimentara si terapeutica a ROSIILOR

Valoarea alimentara si terapeutica a rosiilor este data de continutul bogat in vitamine, glucide, acizi organici, saruri minerale si elemente energetice. Rosiile contin in proportie de 94% apa, fiind bogate in licopen, zaharuri solubile (glucoza, fructoza, zaharoza), acizi organici (malic, pectic, citric), vitaminele A, B, C, E, K, PP si saruri minerale (potasiu, fier, fosfor, magneziu, calciu, aluminiu, iod).

Rosiile au rolul de a bloca oxidarile din organism care predispun corpul la imbolnavire prematura. De asemenea, aceste legume anihileaza radicalii liberi si previn formarea de metaboliti cancerigeni, protejeaza articulatiile, celulele nervoase si caile circulatorii ale sangelui, au efecte directe asupra presiunii sanguine ridicate si in cazul unor boli vasculare (arteroscleroza coronariana, tromboza).

Rosiile, de asemenea, sunt eficiente in ceea ce priveste prevenirea si combaterea unor afectiuni digestive, precum litiaza biliara, intoxicatii, constipatii, enterite, inflamatii ale tractului digestiv. Consumul de rosii scade tensiunea arteriala, hidrateaza organismul, stimuleaza sucurile gastrice si secretia pancreatica, combate anemia si demineralizarea organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *