Cine e mai sanatos? Un vegetarian sau un carnivor?

Cine e mai sanatos? Un vegetarian sau un carnivor?

Amatorii de fripturi au un risc mai mare de cancer, iar vegetarianii sunt predispusi la boli de inima. Meniul ideal e o combinatie intre cele doua curente.

Suntem „setati” sa ne hranim cu ierburi si legume sau cu fripturi suculente?

Aceasta e dilema care a dat nastere disputei fara final intre vegetarieni si carnivori, in care primii par sa castige teren.

Una dintre cartile de capatai ale vegetarienilor este „Studiul China”, publicata in 2005.

Volumul e o sentinta de cancer data tuturor celor care consuma preponderent produse de origine animala si descrie beneficiile unei alimentatii vegetariene. Autorul, cercetatorul Colin Campbell, pune rata scazuta a cancerului din China pe seama dietei sarace in proteine animale.

Risc de anemie

In realitate insa, chinezii inregistreaza cele mai multe cazuri de cancer de stomac din lume si numai anumite forme au disparut.

In plus, si o dieta vegetariana poate duce la anemie, intrucat organismul nu primeste o cantitate suficienta de nutrienti, pe care, in mod normal i-ar asimila din carne si lactate.

„Regimul vegetarian este deficitar in vitaminele D si B12, iar veganii au o proasta absorbtie a calciului, fierului si a magneziului. Carnea ramane cea mai buna sursa de fier pentru om”, considera medicul nutritionist Corina Zugravu.

In plus, deficienta de B12 creste si riscul de boli de inima. Eliminarea totala a grasimilor e si ea gresita. Organismul are nevoie de ele pentru functionarea sistemului nervos.

Niciun alt studiu nu a mai confirmat ipoteza lansata de Campbell, cum ca dieta vegetariana ar tine cancerul la distanta. Mai mult, cercetatorii din toata lumea au ajuns la concluzia ca cele doua regimuri alimentare nu au nicio influenta in declansarea unor boli grave si ca singura diferenta ar fi faptul ca vegetarienii au nivelul colesterolului mai mic.

Pe de alta parte, un consum mai mare de fructe si legume asigura organismului vitamine si antioxidanti si scade riscul de a dezvolta afectiuni asociate obezitatii.

„Exista si subcategorii ale acestui regim, de exemplu ovo-lacto vegetarienii, care au eliminat din dieta doar carnea. Problema este ca si o astfel de dieta are un aport mare de grasimi saturate si colesterol din cauza oualor si a laptelui”, conchide nutritionistul Zugravu.

„Vegetarienii au o proasta absorbtie a calciului, magneziului si a fi erului. Carnea ramane cea mai buna sursa de fier.”
CORINA ZUGRAVU, medic nutritionist

Medicii recomanda dieta omnivora

Potrivit medicilor, omul a fost creat omnivor, de aceea cea mai sanatoasa dieta este cea care combina fructele si legumele cu un consum moderat de produse de origine animala. 

Pentru un adult, 150-200 de grame de carne slaba pe zi vor asigura necesarul de nutrienti.

Produsele din carne contin elemente care alcatuiesc structura corpului, precum aminoacizii, si are, de asemenea, toate mineralele necesare, precum fier, cupru si fosfati, dar si vitaminele din complexul B, vitaminele A, C si D. Pe de alta parte, este nevoie sa consumati cam cinci portii de legume si fructe pe zi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *