Viitorul arata altfel: Gradini de legume si livezi, integrate in blocuri turn

0
38
Viitorul arata altfel: Gradini de legume si livezi, integrate in blocuri turn
Viitorul arata altfel: Gradini de legume si livezi, integrate in blocuri turn

Ce pregatesc arhitectii? Un nou concept de zgarie nori. Sunt testate materiale noi si integreaza in proiectele lor suprafete de semanat si ferme pentru cresterea algelor, parcuri pline de vegetatie.

Arhitectul belgian Vincent Callebaut vrea sa-i scape pe oraseni de goana contra cronometru, cand in timp record trebuie sa-ti duci copilul la gradinita sau la scoala, sa ajungi la serviciu, iar seara, la intoarcere spre casa sa fugi si la cumparaturi. In opinia lui, oamenii trebuie sa aiba totul la indemana: de la locul de munca si medic, la sala de sport sau de teatru.

Noul proiect Callebaut reprezinta un intreg complex de blocuri turn, pe care arhitectul intentioneaza sa-l realizeze in orasul Shenzen, din China. Cladirile vor fi „dotate” inclusiv cu sere pentru cultivarea legumelor si fructelor. Nu vor lipsi parcurile cu multa vegetatie, unde locatarii vor putea iesi la o mica plimbare, dar nici centralele eoliene si bateriile solare, ca sursa de energie.

„Vreau sa aduc in oras natura si ecosistemul ei”, explica Vincent Callebaut, care a gasit si numele potrivit pentru idea sale – farmscaper. Belgianul nu este singurul care doreste sa schimbe „infatisarea” viitoarelor ansambluri rezidentiale. Astfel, britanicul Sir Norman Foster sau germanul Albert Schpeer militeaza in favoarea unor cladiri multifunctinale, unde locuitorii sa gaseasca tot ce au nevoie pentru o viata linistita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here