„Caloriferul” din mina

O centrala geotermala foloseste apa fierbinte din vechile mine de carbune. Rezerve semnificative de apa incalzita natural vor pune in functiune radiatoarele din sute de case, birouri si magazine.
sistem geotermal
Apa fierbinte este adusa la suprafata printr-o pompa, de la adancimea de 800 de metri
Exploatarea „mostenirii” lasate de minele de carbune care generau pe vremuri atat de multa poluare reprezinta o evolutie importanta pentru sectorul energiilor curate din Olanda.

„Daca tinem cont de incalzirea globala si de majorarea preturilor la energie, nu avem cum sa stam cu mainile incrucisate. Am dovedit ca o iniatiativa locala poate furniza o solutie pentru energia sustenabila. Mai mult, conceptul nostru poate fi adaptat la toate vechile zone miniere de pe Glob”, a spus Riet de Wit, consilierul orasului Heerlen, unde se afla noua centrala geotermala.

Temperatura constanta de 35 de grade

Conceptul este simplu de explicat: minele de carbune abandonate sunt considerate inutile, motiv pentru care au fost demolate. Ulterior, pe terenurile repective, olandezii au construit case noi, racordate la o centrala geotermala care pompeaza apa de 35 de grade Celsius de la adancimi de 800 de metri.

Apa fierbinte este folosita pentru incalzirea a 350 de gospodarii, dupa care este canalizata inapoi in vechile puturi de exploatare. Apa va circula in acest fel de doua sau trei ori intr-un an. Singurul dezavantaj este ca, pentru a fi racordate la centrala, casele trebuie sa fie aproape de aceasta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *