Astfel, am reusit pentru prima oara sa depasim o tinta de reciclare impusa tarii noastre de catre Uniunea Europeana.
„20% din PET-urile puse in vanzare pe piata din Romania se recicleaza, desi se spune ca nu se recicleaza nimic la noi in tara”, a declarat pentru REALITATEA.NET Ileana Diratian. Tinta tarii noastre in ceea ce priveste reciclarea de PET-uri este de 12%, insa am reusit sa reciclam mai mult de atat.
„Industria alimentara inseamna igiena, iar igiena presupune ambalaje de unica folosinta. Toate acestea ne indeamna spre reciclare”, a declarat Ileana Diratian.
„Este nevoie de colectarea selectiva pentru ca in momentul in care sticla, care este reciclabila, reutilizabila, ajunge la groapa de gunoi, va deveni un material impropriu reciclarii si va merge catre ardere”, a precizat Ileana Diratian.
La fel este valabil si pentru plastic, subliniaza Ileana Diratian. Exista doua tipuri de plastic: plasticul folosit la sticlele pentru bauturi, care se recicleaza. Cel de-al doilea tip de plastic, folosit ca ambalaj pentru iaurturi, de exemplu, nu se recicleaza, pentru ca iaurtul face posibila dezvoltarea unor bacterii. In acest caz, plasticul va fi incinerat.
In ceea ce priveste sticla, Romania trebuia sa recicleze 15% anul trecut, insa nu s-a realizat acest lucru, iar Ministerul Mediului a primit scrisoare de infringement de la Uniunea Europeana.
„Asta pentru ca sticla este mai greu de colectat de la oameni (…) Ne trebuie infrastructura de salubritate mai intai si apoi putem merge catre colectarea selectiva”, a explicat Ileana Diratian.
In Romania se produc anual cam 9 milioane de tone de deseuri iar 2,4 milioane de tone nu sunt colectate. Acestea sunt gunoaiele pe care le vedem in baraje sau pe rauri.
Sursa: Realitatea TV