6 cai de a te tine departe de alimentele modificate genetic

Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?
6 cai de a te tine departe de alimentele modificate genetic
6 cai de a te tine departe de alimentele modificate genetic

Alimente ecologice sau modificate genetic? Dupa ce valuri de proteste au izbucnit in diverse tari impotriva Organismelor Modificate Genetic (OMG), ar fi cazul sa te intrebi care este alegerea ta in fata celor doua alternative.
Din fericire, umbrela Uniunii Europene ne fereste destul de bine de invazia de alimente modificate genetic prezenta in tari precum Statele Unite, Tailanda sau Filipine, insa diverse culturi de porumb modificat genetic si-au facut loc si pe plaiuriule mioritice. Iata mai jos sfaturile care te pot tine departe de alimentele modificate genetic!

1. Alege sa mananci eco
Desi legislatia europeana si internationala impun etichetarea produselor provenite din OMG-uri, Romania, ca si alte state din lume, nu se preocupa foarte mult de aceasta problema. Incearca sa iti faci aprovizionarea de la micii producatori prezenti fie in piata, fie in propria lor gospodarie, din apropierea orasului tau. Alimentele ecologice au o valoare nutritionala mai ridicata decat a OMG-urilor.

2. Rezuma-te la soiurile cunoscute
Daca adori preparatele din peste, nu te inghesui sa cumperi file de Pangasius. Cultivat in diverse crescatorii de fluviul Mekong – Vietnam, produsul nu este doar un experiment genetic, ci si o bomba chimica din cauza nivelului ridicat de contaminare a apei cu produse chimice.

3. Aspartamul nu este zahar
Prezent in bauturile racoritoare acidulate cu zero zahar sau un nivel scazut al acestuia, aspartamul este de fapt un indulcitor artificial rezultat in urma unui experiment genetic. Daca il vezi pe eticheta unui produs, renunta sa il cumperi.

4. Verifica produsele
In 1998, Romania a inceput cultivarea primelor alimente modificate genetic: 14 varietati de soia. In 2007, odata cu intrarea in UE, oficialii de la Bucuresti au anuntat ca s-a renuntat la cultivarea acestora.

In schimb, de atunci Romania cultiva porumb modificat genetic. Verifica malaiul si uleiul de soia pe care il achizitionezi. Analizeaza cu atentie eticheta malaiului provenit din Timisoara sau din Calarasi. Anul trecut, in aceste zone s-au cultivat peste 800 ha de teren cu porumb modificat genetic.

5. Afla care sunt tarile fara OMG
Chiar daca sunt mai scumpe, anumite produse din cateva tari europene s-ar putea dovedi mai sigure pentru consum. State precum Elvetia, Australia, Austria, China, India, Franta, Germania, Ungaria si Bulgaria au interzis in mare parte sau total cultivarea organismelor modificate genetic.

Fereste-te de orezul din Statele Unite, este interzis cu desavarsire in UE si Japonia, iar in Rusia si Bulgaria experimentele in camp deschis pe aceasta cultura au scapat de sub control. Nici Tailanda nu a scapat de blocada impusa la export. Nemtii refuza sa cumpere conservele de salata de fructe cu papaya din Tailanda, in timp ce conservele de sardine in ulei exportate in Grecia si Olanda au fost de asemenea contaminate cu organisme modificate genetic.

6. Cumpara cu moderatie din supermarket
Cum Romania este deja de doi ani unul dintre cultivatorii de porumb modificat genetic din UE, trebuie sa iei in calcul si faptul ca acesta ajunge hrana pentru pasari, porci si cornute. Inainte de a goli rafturile marilor magazine, adu-ti aminte de bunicii sau de .matusile de la tara si vezi ce carne de provenienta sigura poti cumpara de la gospodarii din zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *