Acai – un superfruct

Studiile moderne au aratat ca adi-tio-na-rea unor ingrediente natura-le in teh-nologiile de fabricatie pot conduce la rezultate spectaculoase: cres-te-rea termenului de valabilitate, cres-te-rea continutului de acizi grasi mo-no-nesaturati (MUFA) si a celor poli-ne-saturati (PUFA) din produsele lac-ta-te probiotice, reducerea continutului de acizi grasi saturati.
acai
International Dairy Journal a pu-bl-icat recent studiile unei echipe de cercetatori din Brazilia asupra iaurtului probiotic. Astfel, au demonstrat ca in iaurturile cu pulpa din fructul de acai s-a evidentiat o crestere a popu-la-tiilor microbiene de Lactobacillus si Bifidobacteria, bacterii cu rol do-ve-dit probiotic, dupa o pastrare in con-ditii de refrigerare, chiar si dupa pa-tru saptamani de depozitare.

Fructul de acai este prezent de mii de ani in dieta sud-americanilor. Asemanator strugurelui rosu, acesta are proprietati antioxidante remar-ca-bile, datorita nivelului ridicat de an-tociani, pigmenti care se gasesc si in vinul rosu. Profesorul Oliveira si co-la-boratorii sai de la Universitatea din Sao Paolo au efectuat studii pe lapte semidegresat insamantat cu patru culturi lactice probiotice: L. aci-dophilus (DSM), B. animalis subsp. lactis BL04 (Danisco), B94 (DSM) si B. longum 120 (Danisco). Iaurturile au fost preparate in dublu exe-mplar, unul cu adaos de pulpa de fruct acai, unul fara fruct. Implementarea industriala este insa limita-ta de tehnologia de procesare a fructului acai in vederea intrunirii tutu-ror conditiilor de siguranta alimentara revendicate de legislatia natio-na-la si internationala.

Sursa: Jurnalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *