Fermierii Brailei sunt tot mai atrasi de agricultura ecologica

Fermierii Brailei sunt tot mai atrasi de agricultura ecologica

In acest an suprafetele cultivate in sistem eco sunt de aproape 6.300 ha, adica de circa 4,5 ori mai mari decat in 2007 * a crescut si numarul de producatori, la 60 de agenti economici *

Tot mai multi fermieri braileni aleg sa practice un tip de agricultura ale carei produse, desi mai costisitoare, sunt din ce in ce mai apreciate si cautate de consumatori: agricultura de tip ecologic. Statistici ale Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila arata ca in ultimii ani suprafetele agricole care au intrat in circuitul ecologic au crescut continuu, intr-un ritm mediu de circa 1.000 – 1.500 ha anual. De exemplu, daca in 2007 erau cultivate in sistem eco 1.366 ha, in 2008 suprafata s-a dublat ajungand la 3.353 ha, in timp ce in 2009 s-a ajuns la 4.004,55 ha. De altfel, din acel an ritmul intrarii terenurilor in regim eco la nivelul judetului nostru a incetinit, ajungand ca in acest an suprafata totala inregistrata in regim de agricultura ecologica sa fie de aproape 6.300 ha, mai precis 6.278,14 ha.

Aceleasi date indica faptul ca a crescut si numarul producatorilor agricoli eco, de la 48 de producatori la nivelul lui 2009, de exemplu, la 60 in acest an, aflati in evidentele DADR Braila. „Agricultura ecologica este o creatie a agricultorilor iubitori de natura, ca o alternativa la agricultura intensiva de tip industrial si se bazeaza pe o cunoastere amanuntita a ogorului, vietuitoarelor, a mediului in ansamblu, fiind in esenta o activitate de asamblare a cunostintelor teoretice despre natura si agricultura capabila a asigura timp indelungat nevoile umane, fara a diminua potentialul ecologic economic si social. In conformitate cu Ordinul nr. 219/2007 privind inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica, in anul 2012 figureaza un numar de 67 agenti economici, din care 56 producatori, doi procesatori, un importator, patru producatori-procesatori si patru comercianti”, se arata in cel mai recent raport de activitate al DADR Braila.

Culturile infiintate de producatorii braileni in regim eco sunt, in ordinea suprafetelor alocate, cele de grau, rapita, orz de toamna, orez, porumb, floarea-soarelui, vita-de-vie, lucerna, legume, pomi fructiferi, pepeni si plante de nutret. „Institutia noastra incurajeaza implementarea sistemului ecologic la nivelul producatorilor si procesatorilor locali in domeniul agricol. Beneficiile sunt multiple si de aceea am recomandat acest sistem in cadrul intalnirilor cu producatorii agricoli locali”, ne-a declarat Traian Cismas, directorul executiv al DADR Braila.
Jumatate din produsele ecologice merg la export
Potrivit datelor centralizate la nivel national, cea mai mare cautare la export au culturile tehnice, cum sunt soia, floarea-soarelui, inul, dupa care urmeaza graul, mierea si alte produse. „Anual, se vand produse ecologice in valoare de 130 – 140 de milioane de euro, din care aproximativ jumatate se obtine din marfa exportata”, a comentat Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE), punctand ca agricultura ecologica ar putea cunoaste o dezvoltare mai mare daca ar exista mai multi procesatori.

Ca volum, productia bio in Romania depaseste, per total, 250.000 de tone, iar suprafata cultivata organic in Romania creste de la an la an (este acum de peste zece ori mai mare decat in urma cu sapte ani, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale). Totusi, aceasta evolutie marcheaza volume foarte mici comparativ cu ale unor piete ca Ungaria sau Polonia, de exemplu. Ca sa nu mai vorbim de Germania, care cultiva organic aproape un milion de hectare anual, de trei ori mai mult decat tara noastra. Ion Toncea pune dezvoltarea greoaie pe seama lipsei de ajutor financiar din partea statului pentru fermieri. Desi la nivel national statisticile arata o triplare a numarului de ferme si culturi ecologice, suma totala pentru subventii alocata pentru 2012 abia a crescut cu un milion de euro, pana la 4,5 milioane de euro. Altfel spus, daca anul trecut un producator bio primea chiar si 3.000-4.000 de euro, acum, pentru ca sunt mai multi, ajutorul a scazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *