Alimentatie Rawvegan cu produse bio Via Naturalia

Alimentatie Rawvegan cu produse bio Via Naturalia

Cel mai important eveniment de alimentatie raw vegan organizat de Ligia Pop are loc in aceasta saptamana la Bucuresti. Via Naturalia Iasi importator de peste 3 ani de zile al produselor bio Primeal, participant la ultimele 3 editii, va prezinta cateva informatii despre alimentatia raw vegan. Raw vegan sau veganism crud este o dieta care combina conceptele de veganism si foodism prim. Beneficiile aduse sanatatii in urma unui consum cat mai mare de cruditati (raw food) sunt considerabile.

Alimentatia raw food nu inseamna doar consumul de salate si morcovi ci din contra cuprinde o paleta larga de preparate gurmande pline de savoare, inseamna adaugarea unui procent de hrana vie de provenienta vegetala, intre 60 si 90%, completata pana la 100% cu mancare gatita vegetariana.  In mare parte, cei care intra in categoria raw foodistilor din intreaga lume consuma si un procent mic de hrana gatita vegana sau vegetariana. Mancarea gatita este preparata lent, in slow cookers, in cuptor, la aburi sau legume fierte la foc mic. Acest procent de hrana gatita difera de la anotimp la anotimp sau in functie de cum simte fiecare. Raw veganismul include legume crude si fructe, nuci si paste de nuci, cereale si leguminoase,  seminte, uleiuri vegetale, legume, ierburi de mare si sucuri proaspete fara a fi gatite cu foc, veganii avand credinta ca produsele alimentare gatite distrug echilibrul complex de micronutrienti si ca, in procesul de preparare sunt produse la interactiunea cu caldura a grasimii, proteinelor si carbohidratilor, produse chimice periculoase. Feluri de mancare precum supele, chiftelele, pateurile diverse, painea din seminte si nuci, prajituri speciale, inghetate si torturile ne pot face sa privim cruditatile dintr-o alta perspectiva.

Nu toata lumea face trecerea corecta catre raw vegan. Iata cateva greseli, semnalate de Ligia Pop una din reprezentantele miscarii raw vegan in Romania.

– Consumul de 80% fructe. Consumul ridicat de zahar „natural” dar foarte concentrat din fructe scade sistemul imunitar foarte mult si pe langa faptul ca dau peste cap echilibrul bacteriilor prietenoase care lasa loc dezvoltarii candidei mai spala si calciul din corp. Din pacate din cauza poluarii excesive din ultimele zeci de ani, fructele din ziua de azi nu se pot compara cu cele de acum 20-50 de ani. O alta explicatie ar fi faptul ca fructele nu sunt proaspete, in sensul ca sunt culese cu saptamani si chiar luni inainte si multe, in special cele tropicale sunt coapte atat in Romania cat si in alte tari, in containere cu gaze speciale. Nutritionistii spun ca asemenea fructe sau legume, daca nu sunt consumate in doua trei zile de la data culesului isi pierd enorm din nutrientii iar daca sunt culese verzi si coapte pe parcurs, sunt daunatoare organismului, chiar cancerigene in unele cazuri.

–          Consumul doar de salate, din 1-2 feluri de legume sau mancaruri fara gust. O parte din cei care se considera raw foodisti consuma doar cate o salata sau doua pe zi dintr-un fel de frunze sau cateodata din doua feluri, dar nu le place deloc ce mananca si este o corvoada pentru ei aceasta alimentatie.

–          Consumul in mare parte de nuci si deserturi raw si un procent mic de legume proaspete, germeni si vlastari sau alge marine. Corpul nostru are nevoie de diversificare si echilibru in alimentatie. Daca ar fi sa consumam mereu doar sarmale ce s-ar intampla cu noi? Cu siguranta ar aparea deficiente mari care s-ar remedia greu.

Recomandari de alimentatie raw vegan. 

Exista o piramida a alimentelor raw vegan care ne spunem ca zilnic trebuie sa consumam:

– cantitati mari de frunze verzi.

– multe radacinoase locale si evitati cat puteti de mult legumele din import cat si fructele importate care nu au coaja.

– cat mai multi germeni si vlastari.

– suc de grau verde zilnic sau cel putin ‘ascuns’ prin alte sucuri de legume.

– multe seminte simple sau incoltite.

– nuci de orice soi in stare uscata ori inmuiate (ideal) peste noapte sau timp de cateva ore.

– alge marine, care sunt sursele cele mai bogate de minerale din lume.

– apa alcalina sau filtrata pe cat posibil.

‘Mancarea sa-ti fie medicament si medicamentul mancare” spunea Hipocrate, parintele medicinei. Despre consumul de carne, veganistii sustin ca aceasta aduce proteine anormale, care nu apuca sa se dezvolte normal la animalele tratate cu hormoni din concentrate si furaje, proteinele se coaguleaza prin gatire si devin greu de digerat si de folosit de catre corp. Se stie ca celulele canceroase pe care toti le avem, incep sa se dezvolte intr-un corp care contine proteine in exces. Carnea nedigerata complet se depoziteaza in intestin, fiindca nu contine fibra care ar trebuie s-o ajute sa fie eliminata din corp si ramane pentru zeci de ani, formand straturi care ne intoxica si reintoxica de la an la an, creand un mediu extrem de acid, toxic in corp aducand constipatia cronica si multiplele boli. Toti bolnavii de cancer au initial probleme cu constipatia si orice cancer are la baza constipatia care este egala cu intoxicarea corpului de la zi la zi.

Nucile si semintele ar trebui sa ocupe un loc important in alimentatia noastra zilnica, indiferent daca mancam in mare parte gatit sau raw. Acestea sunt surse naturale de proteine, minerale precum calciu si magneziu, fibre, acizi grasi esentiali care ne vor ajuta sa ne mentinem o inima sanatoasa, un colesterol scazut si mai mult de atat, sa scadem si in greutate. Nucile si semintele au proprietatile de mai sus doar in stare cruda, fara sa fie prajite sau procesate in vreun fel. Se pot consuma in diverse combinatii, in salate, in prepararea deserturilor. Recomandate sunt cu precadere 5 feluri de seminte:

Semintele de floarea soarelui

– continut mare de vitamina E care scad riscurile unui atac de inima.

– scad colesterolul vizibil si presiunea arteriala

– au un continut mare de magneziu

– ajuta la detoxifierea corpului si la pazirea impotriva celulelor canceroase

– se digera usor si contin proteine care pastreaza corpul tanar.

Semintele de susan

O jumatate de cana de seminte neprajite contin mai mult calciu decat aceeasi cantitate de lapte, fier, zinc, fosfor, potasiu, magneziu.

– contin mai mult de 50% de proteina decat carnea

– sunt recomandate si in tratamentul insomniilor

– ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor, fiind foarte recomandate bolnavilor de ciroza, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar

– au efecte antireumatice si anticanceroase

– scad colesterolul

– previn artrita si osteoporoza, astmul, migrenele si durerile de cap.

Semintele de Chia

– au un continut mare de acizi grasi esentiali Omega 3

– ajuta enorm la scaderea si mentinerea unui echilibru normal al colesterolului si la mentinerea unei presiuni arteriale normale

– mentin un echilibru al zaharului din sange

– contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele integral

– contin de 13 ori mai mult magneziu decat broccoli si de 3 ori mai multa concentratie de antioxidanti decat afinele proaspete, cunoscute ca fiind cele mai bogate surse de antioxidanti

– au un continut mai mare de proteine decat soia

Semintele de canepa

– indicate impotriva oboselii si stresului. Magneziul si proteinele de calitate din semintele de canepa te ajuta sa te hranesti corect in perioadele de solicitare intensa si sa iti pastrezi echilibrul in situatii de stres.

– continutul nutritiv bogat recomanda semintele de canepa in dieta viitoarelor mamici si a mamicilor care alapteaza.

– prezenta magneziului te ajuta sa „tii in frau” tensiunea, iar aportul de grasimi sanatoase (acizii grasi omega 6 si omega 3) in raportul ideal de 3:1 te elibereaza de problema grasimilor nesanatoase pentru viata arterelor.

– pentru diabetici, indicele glucemic al semintelor de canepa decorticate este considerat mic datorita continutului scazut de carbohidrati. Semintele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care modereaza nivelul de zahar din sange.

Semintele de in

– bogate in acizi grasi Omega-3 care scad colesterolul vizibil

– previn tensiunea arteriala

– au proprietati anti-inflamatorii, care pot sa mentina o inima sanatoasa

– scad riscul aparitiei artritei si a Parkinsonului

– ajuta la combaterea constipatiei si hemoroizilor (doar daca se consuma sub forma de faina sau inmuiate)

– inlatura si impiedica formarea pietrelor la fiere

A 5-a editie a Expozitiei Raw Generation va avea loc pe 7 octombrie 2012 la Bucuresti, la Rin Grand Hotel. Expozitia va fi deschisa publicului larg intre orele 10-20 .  Evenimentul este dedicat unui stil de viata sanatos si cat mai natural, la ultima editie din luna martie, intr-o singura zi, peste 10.000 vizitatori entuziasti si bine informati au trecut pragul expozitiei. La editia din acest an vor fi prezenti 60 de expozanti din intreaga tara, printre ei si aflandu-se si magazinul bio Via Naturalia din Iasi . In cadrul evenimentului se vor tine prezentari de sanatate si in general ateliere si prezentari ce tin de promovarea unui stil de viata sanatos si armonios. In cadrul evenimentului va exista un colt dedicat copiilor, vor fi demonstratii,  un bufet raw unde se vor putea cumpara/servi preparate raw, vor fi ateliere de frumusete si machiaj mineral, plus multe altele. Vizitatorii vor avea posibilitatea sa cumpere portii de mancare raw care vor cuprinde aperitive, feluri principale, painici si deserturi diverse.

Via Naturalia, prin magazinul sau exclusiv bio din Iasi, esplanada Halei Centrale, va pune la dispozitie in Iasi, seminte, amestecuri pentru germinare rapida intr-o mare diversitate, alge marine, germinatoare si leguminoase ce va pot ajuta in introducerea unui procent din acestei alimentatii .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *