Alimente „suta la suta ecologice”, la preturi peste suta la suta mai mari

Un magazin de produse bio din Bucuresti vinde cam tot ce poti sa-ti imaginezi intr-o bucatarie. 170 de grame de somon cu miere, whiskey si fennel costa 90 de lei, un kil de mere – 14 lei si o paine integrala cu iaurt de 500 de grame costa 17 lei .
produse bio

Somonul sigur o sa se vanda cel mai putin, ca e foarte scump, o delicatesa, si-au spus patronii la inceput, acum o luna si mai bine, cand abia au deschis magazinul bio intr-un mall din Bucuresti. Dar a fost exact invers, spre mirarea lor. Care client a apucat sa ia punga cu somon in mana si sa-i citeasca eticheta a si pus-o in cos. N-a mai contat ca 170 de grame de somon bio sunt aproape 90 de lei. Oamenii si-au calculat ca merita pretul asta fiindca nu e peste simplu, ci are carnea imbogatita cu miere, whisky si fennel. Plus ca e certificat si stampilat de organisme internationale ca bio – asa, este sigur ca pestele n-a fost indopat cu antibiotice sau cine stie ce alte substante. Basca, pestii congelati de pe rafuri au avut o viata fericita ca n-au stat inghesuiti in bazine subdimensionate. Dimpotriva, au inotat in spatii largi, „in medii apropiate de cel natural”, zice eticheta din magazin. Au mai fost si creveti la vanzare, dar n-a mai ramas nici unul. Bucurestenii cu chef de shopping i-au „ras” si pe astia, dupa ce si-au umplut plasele cu toale, prin mall. Este si lapte de capra, adus special fiindca au cerut clientii.

Doi lei, o rosie sau un singur mar

Saracii care vin numai in vizita prin mall cumpara o singura rosie, zice baiatul de la casa. Sau numai un mar, din cele aduse din Ungaria sau Noua Zeelanda. Din 14 lei, cat e kilul de mere, clientii acestia traiesc cateva zile. Insa asa, se indura sa dea doi lei pentru un singur mar. „Unii cumpara asa de putin nu neaparat ca n-ar avea bani, ci fiindca nu au gustat niciodata un produs ecologic si vor sa incerce. Deja avem clienti fideli, oameni care suna la magazin sa ne intrebe cand mai aducem carne. Intr-o zi, cumpara in medie 30-40 de persoane, insa vizitatori sunt mai multi. Adica oameni care doar se uita, citesc etichetele si pleaca fara a cumpara ceva”, spune vanzatorul.

Cu painea este o intreaga poveste. Este certificata de vreo sase organisme internationale. Dimineata, rafturile sunt pline, dupa-amiaza de abia daca mai gasesti cateva bucati. Cumparatorii fideli n-au nici o retinere sa dea 17 lei pe o paine integrala, cu iaurt, la 500 de grame, ori pe una cu secara sau cu masline. „Cerealele folosite pentru fabricarea painii bio provin din terenuri netratate chimic, iar apa folosita este filtrata conform normelor. Nu contin aditivi alimentari, conservanti sau E-uri”, zice eticheta.

Dar cel mai mult le place clientilor painea rustica, fara seminte, pe coaja careia se vede bine faina. Da impresia ca abia atunci este scoasa din cuptor. Si chiar asa si este. In magazin, pe langa rafturi, exista un cuptor micut unde painea se coace in vazul lumii. „Este facuta dupa reteta nemteasca, iar aici ajunge din Germania precoapta si congelata. Noi doar o mai coacem o data. In fabrica din Germania este facuta numai manual si framantata nu la aparate, ci direct cu mana, fara nici un fel de manusi”, ne spune una dintre reprezentantele magazinului.

Vinul bio care nu te lasa cu dureri de cap a doua zi

Au adus cam tot ce ti-ai putea imagina eco intr-o bucatarie: pepene romanesc, rosii romanesti la 10 lei kilogramul si nemtesti (15 lei), ardei gras romanesc (8 lei kilul), ceapa galbena (7 lei). Eticheta zice ca au cu 65% mai multe vitamine si antioxidanti decat cele obisnuite din piata. „Nu s-au folosit radiatii ionice pentru coacere accelerata”. Pastele au sosit direct din Italia, dar au eticheta romaneasca. Jumate de kil de paste cu rosii si ierburi aromate costa 14 lei. Aceeasi cantitate, cu usturoi, busuioc si grau organic, face 18 lei. Un litru de ulei de masline costa 90 de lei. Dar mai sunt o sumedenie de alte uleiuri: de dovleac, in sau nuci. Toate sunt presate la rece, imediat dupa ce maslinele au fost culese. Foarte bine se cumpara si carnea. Exista carne eco de pui, de curcan, de vita, de porc, snitel sau pentru gratar. Un pui cu tot cu maruntaie, de pilda, costa 83 lei. „In dietele animalelor nu s-au folosit hormoni de crestere sau antibiotice. S-au folosit in hrana plante furajere ecologice, netratate cu pesticide sau fertilizatori artificiali”, informeaza eticheta. Mai gasesti si iaurt cu fructe, unt bio, vin care nu te lasa cu dureri de cap a doua zi, sosuri exotice (de busuioc, crema de masline, rosii uscate) si trei feluri de piper colorat in aceeasi sticluta, cu tot cu rasnita. Plus deserturi. Inghetata, dulceturi, piure de fructe pentru bebelusi (350 grame la 32 de lei), fara E-uri si conservanti, praf de ciocolata, cafea, biscuiti cu ciocolata neagra si piper roz la cateva zeci de lei sau ciocolata alba cu merisor. Acum, clientii au devenit mai pretentiosi si cer tot felul de minuni: sare ecologica, lapte de orez sau otet de orez.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *