Aluminiul, asasinul ascuns in alimente si bauturi

Aluminiul, asasinul ascuns in alimente si bauturi

Recipientele, caserolele, dozele de bere ori de bauturi racoritoare, vasele de bucatarie si folia, toate din aluminiu, sunt atat de larg utilizate in intreaga lume, incat nici nu ne mai putem imagina viata fara acest metal usor. Problema este ca insasi viata este amenintata de aluminiu, deoarece s-a descoperit ca acumularea sa in organism poate declansa boli letale, cum ar fi maladia Alzheimer, scleroza in placi si Parkinson.

Lumea este de neimaginat fara bauturi in doze de aluminiu
Cercetatorii francezi trag un semnal de alarma in legatura cu utilizarea pe scara larga a aluminiului, atat ca recipient, cat si ca adaos in compozitia alimentelor.

Profesorul Chris Exley sustine ca aluminiul poate declansa boli neuronale letale
Potrivit publicatiei ”7 sur 7” din Belgia, in urma cu 24 de ani a avut loc unul dintre cele mai grave dezastre de mediu din Marea Britanie. In lacul care este sursa de apa potabila a localitatii Camelford s-au deversat circa 20 de tone de sulfat de aluminiu. In anii care au urmat, localnicii au inceput sa se planga de probleme de sanatate. Printre acestia s-a numarat si Carole Cross, care a murit la 58 ani de o forma rara si agresiva a bolii Alzheimer.

Raspandit pe tot globul, vasul-minune ne ”condimenteaza” mancarea cu aluminiu
La autopsie, in creierul sau a fost descoperita o cantitate foarte mare de aluminiu: 23 de micrograme pe gram de creier, in conditiile in care nivelul normal este de 0-2 micrograme pe un gram de creier. Profesorul Chris Exley, un apreciat cadru universitar de la Universitatea din Keele si expert recunoscut in studiul aluminiului, este convins ca acest metal a ucis-o pe Carole Cross.

Periculos, dar tolerat

Laptele praf poate contine de 40 de ori mai mult aluminiu decat laptele matern
Profesorul Chris Exley a mentionat ca, desi aluminiul este prezent astazi, ca ambalaj ori prin compusi, in aproape toate alimentele si bauturile din lume, nimeni nu stie cu adevarat care sunt nivelele de siguranta si care sunt cele periculoase. ”Sute de publicatii au aratat ca aluminiul nu este periculos, dar nu s-au facut niciodata investigatii serioase asupra efectelor acumularii de aluminiu in organism”, a atras atentia profesorul.

Prezent in alimente, medicamente, cosmetice

Acest metal este absorbit in mod natural de plante, dar se regaseste in aproape tot ceea ce ne inconjoara. “Sulfatul de aluminiu se adauga la apa noastra de baut, pentru limpezime. Toate alimentele care au nevoie de aditivi, cum ar fi prajiturile si biscuitii, contin aluminiu. Bomboanele contin coloranti alimentari, care au la baza aluminiu. Gasim acest element in bauturi ambalate, cum ar fi ceaiul, cacaua sau cele pe baza de malt, cum ar fi berea, precum si in unele vinuri si bauturi racoritoare, precum si in cele mai multe alimente prelucrate”, sustine profesorul Chris Exley. El avertizeaza ca aluminiul este prezent si in produsele cosmetice, produsele de protectie solara, in unele medicamente, cum ar fi aspirina, precum si in vaccinuri.

Ataca inima, creierul si ficatul

Potrivit profesorului britanic, atunci cand cantitatea de aluminiu ingerat depaseste capacitatea de metabolizare a organismului, excesul este depozitat in diferite tesuturi, inclusiv in nervi, creier, oase, ficat, inima, splina si muschi . “Noi numim aluminiul drept ucigasul tacut, pentru ca se insinueaza in corpul nostru, apoi in oasele, organele si creierul nostru”, sustine profesorul Chris Exley.

Descoperit si in laptele pentru copii

Profesorul Exley si echipa sa au realizat un studiu prin testarea laptelui praf pentru copii produs de 16 firme de renume. Rezultatele studiului au relevat prezenta aluminiului si in laptele pentru sugari, iar cantitatea descoperita a fost enorma: niveluri de 40 de ori mai mari decat cele gasite in laptele matern.

Declanseaza Alzheimer si scleroza multipla

Cercetarile au relevat si faptul ca acumularea de aluminiu in organism creste riscul de aparitie a bolii Alzheimer, dar si a altor boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multipla. Masurile de reducere a aluminiului in alimente sunt destul de anemice. UE si de Organizatia Mondiala a Sanatatii au stabilit o doza tolerabila de 2 miligrame per kilogram de greutate corporala pe saptamana, fara stabilirea unui nivel maxim admis. Profesorul sustine ca aceasta cifra nu are nici o valoare. “Colegii mei (este vorba de specialisti recunoscuti – n.r.) nu sunt in masura sa decida care sunt nivelurile de securitate acceptabile. Atunci, cum poate decide decide asta UE sau OMS?”, se intreaba Exley.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *