Speriata de dezastrul de la centrala Fukushima, din Japonia, Angela Merkel a decis sa inchida, pana in 2023, cele 17 centrale nucleare pe care le are Germania. In aceste conditii, Berlinul va trebui sa inlocuiasca 23% din productia sa de energie, care acum consta in energie atomica.
Coalitia formata din conservatori si liberali, aflata la putere, trebuie sa gaseasca modalitati de a evita o crestere a preturilor si sa faca, in continuare, eforturi sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Insa acesta este un pariu departe de a fi castigat.
Cedric Philibert, analist al Agentiei Internationale pentru Energie, sustine ca nivelul de electricitate produsa cu ajutorul turbinelor eoliene trebuie triplat si, in acest sens, trebuie sa se investeasca si pe mare si pe uscat. Dar asta nu se va intampla peste noapte, comenteaza Le Point.
Pana acum, cele mai vechi sapte reactoare au fost deja inchise, in urma unui audit efectuat dupa dezastrul nuclear de la Fukushima. Un al optulea rector, care se confrunta cu pene de curent, este scos din functiune. Alte 4 centrale din cele 7 ale tarii sunt si ele in curs de inchidere. Acest lucru nu a condus inca la probleme majore, dar riscul intreruperilor de energie electrica in timpul iernii, in Germania, este real.
De ce probleme se va lovi Germania?
O alta problema este ca sistemul de transport al energiei nu este conceput sa poata suporta transportul de energie electrica. De altfel, seful E.ON, Johannes Teyssen, a declarat in luna martie in revista Der Spiegel ca are probleme privind transportul de energie.
„In partea de sud a tarii, avem probleme ca urmare a incetarii activitatii centralelor nucleare. Nu exista linii suficiente pentru a permite transportul de energie eoliana in Nord. Acest lucru poate cauza perturbari majore pe retea si pene de curent”, a avertizat el.
Tocmai de aceea, Germania ar putea suporta pene de curent sub control pentru a evita o pana de curent total, confirma Jacques Percebois, presedinte-cercetator la Centrul de Cercetare in Economie si Drepturi Energetice (CREDEN). Germania ar putea fi chiar in situata dificila de a nu-si atinge necesarul de productie, avand in vedere ca energia solara si eoliana se produce foarte neregulat, fara depozitare, a spus specialistul.
Reducerile preventive de furnizare de curent ar putea afecta chiar si Franta. Pana acum, Germania a exportat in Franta aproximativ 16 terawatti-ora.
Pe termen mediu, reorganizarea energetica nu se poate face fara noi centrale electrice pe gaze si carbune, anticipeaza guvernul german. Totodata, dependenta Germaniei de gaz va creste foarte mult, ca si efectul de sera cauzat de utilizarea de carbune.
Chiar daca guvernul isi mentine obiectivul ambitios de a reduce emisiile de CO2 cu 40% fata de nivelul din 1990, va fi foarte dificil sa faca acest lucru. Germania are emisii aproape de doua ori mai mari decat Franta. Asta poate si pentru ca, in ciuda cresterii tot mai mari in domeniul energiei regenerabile, carbunele este sursa pentru 43% din productia de energie electrica in Germania.
Pentru a limita cresterea tarifului la electricitate, Guvernul spera sa primeasca o preturi rezonabile la gaz. Dar cresterea pare inevitabila oricum. Angela Merkel stie foarte bine acest lucru si vrea sa acorde 500 milioane de euro cu titlu de despagubire pentru industriile mari consumatoare de energie.
Jacques Percebois sugereaza ca Angela Merkel „taie iarba sub picioarele ecologistilor”. „Cu cat ne apropiem de termenul limita, cu atat este mai mare sansa ca decizia de oprire a centralelor nucleare este respinsa”, a spus el.
Potrivit ziarului Les Echos, liberalii din coalitia cu Angela Merkel sunt, de asemenea, de acord sa se renunte la acesta idee, in cazul in care planul de tranzitie de la un tip de energie la altul nu se desfasoara asa cum era asteptat.