Aproape 90% dintre europenii care stau la oras sunt expusi unui nivel de poluare peste limitele recomandate

Masurile pentru reducerea poluarii fonice din Cluj: geamuri mai bune, city bus si tarife mari de parcare in zona aglomerata
Aproape 90% dintre europenii care stau la oras sunt expusi unui nivel de poluare peste limitele recomandate
Aproape 90% dintre europenii care stau la oras sunt expusi unui nivel de poluare peste limitele recomandate

Aproape 90% dintre europenii care stau la oras sunt expusi unui nivel de poluare cu particule si unei concentratii de ozon care depasesc nivelurile recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Avertismentul vine din partea Agentiei Europene de Mediu (EEA), citate de agentia de presa a statului.

“O mare parte din populatie nu traieste intr-un mediu sanatos (…) Europa trebuie sa dea dovada de ambitie si sa mearga mai departe decat legislatia pe care a pus-o in aplicare si care este mai putin stricta decat recomandarile OMS, estimeaza directorul executiv al EEA, Hans Bruyninckx.

Emisiile de particule PM10 (al caror diametru este mai mic de 10 microni) si PM2,5 au scazut cu 14% si, respectiv, 16% in Uniunea Europeana in perioada 2002-2011, indica raportul agentiei europene.

Insa in 2011, 33% dintre orasenii din UE locuiau in zone unde concentratiile maxime autorizate de PM10 pe 24 de ore au fost depasite. Daca se iau in considerare normele OMS, care nu au un caracter obligatoriu, proportia creste la 88% din populatia urbana, noteaza Agerpres.

Particulele, din care cele mai fine patrund profund in plamani si sange, se afla la originea unor boli respiratorii si cardiovasculare. PM10 sunt emise in principal in urma unor procese mecanice precum activitatile de constructie, iar PM2,5, in urma combustiei (lemn, carburanti).

Datele publicate in raportul Agentiei Europene de Mediu arata ca 98% din populatia urbana a fost expusa in 2011 la concentratii de ozon superioare celor recomandate de OMS. Ozonul rezulta din transformarea, sub efectul razelor solare, a emisiilor din traficul rutier si activitatile industriale si este iritant pentru caile respiratorii.

Un studiu european publicat de Lancet Respiratory Journal, care este bazat pe 14 cercetari efectuate in 12 tari pe un esantion de 74.000 de femei, arata ca expunerea la poluare cu particule fine creste semnificativ riscul de a naste copii cu greutate scazuta sau cu perimetrul cranian mai mic, inclusiv la niveluri mai mici decat cele reglementate de directivele Uniunii Europene privind calitatea aerului.

Greutatea scazuta a unui copil nascut la termen (sub 2,5 kg dupa 37 de saptamani de sarcina) este asociata cu probleme respiratorii in copilarie si alte boli mai tarziu in viata, precum diabetul, obezitatea sau problemele cardiace, precizeaza studiul citat.

UE a fixat un nivel de 25 de micrograme pe metru cub in medie, pe an, pentru particulele fine, in timp ce OMS recomanda o limita de 10 micrograme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *