Aroma sintetica de vita si multa sare

Vitaminele din fideaua Rollton nu mai au nici o valoare, fiind inecate in sare si aditivi alimentari, care au numeroase efecte adverse. Cardiacii, hipertensivii si cei cu probleme ale rinichilor trebuie sa evite consumul acestui produs.
fidea cu aditivi
Fideaua pentru prepararea rapida a supei Rollton este un produs care poate afecta in mod grav sanatatea inimii si a rinichilor, din cauza cantitatii foarte mari de sodiu. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atra-ge atentia ca un adult nu ar trebui sa consume mai mult de 6 grame de sare zilnic, pentru a nu pune in pericol buna func-tio-nare a sistemului cardiovascular si a rinichilor. Pe eticheta producatorul precizeaza ca fideaua contine si vitamine, insa acestea nu au nici o valoarea biologi-ca, fiind inecate in aditivi alimentari si grasimi. Cei mai periculosi sunt poten-ti-atorii de gust si de aroma: monoglutamatul monosodic (din doua surse), inozinatul de sodiu si guanilatul de sodiu.

POTENTIATORII DE GUST

E621 poate produce peroanelor sensibile dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in ceafa si antebrat, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Din aceasta cauza nu este admis in produsele pentru copii si nu trebuie consumat de femeile insarcinate, hipoglicemici, batrani si cardiaci. Mai mult, monoglutamatul monosodic este neurotoxic, poate declansa maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson. Guanilatul de sodiu si inozinatul de sodiu – nu este posibila o evaluare definitiva, pentru ca nu s-au realizat suficiente studii. Totusi, din cercetarile realizate pana acum s-a demonstrat ca acutizeaza crizele de hiperuricemie (guta). Efecte adverse are si guma guar E412, care poate provoca balonari, greata, crampe, astm, alergii, eczeme si poate interfera cu absorbtia grasimilor.

Produsul analizat contine si o cantitate mare de grasimi vegetale, dar si zaharuri rafinate cu absorbtie rapida si index gli-ce-mic ridicat. Din aceasta cauza, fideaua este dezechilibrata din punct de vedere nutritional, potrivit Regulamentului European 1924/2006. Prin compozitia pe care o are, produsul nu poate raspunde necesitatilor unei diete sanatoase. Fi-dea-uau are si o valoare energetica ridicata, 480 kcal, de care persoanele supraponderale si obeze trebuie sa tina cont pentru a nu avea probleme si mai mari in managementul greutatii corporale.

Daca va asteptati ca atunci cand veti pune fideauau in apa clocotita sa miroasa a carne de porc, veti avea o surpriza. Mirosul este reconstituit din substante chimice, aroma fiind una sintetica, fara nici o legatura cu carnea de vita.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, hepaticilor, hipertensivilor, persoanelor cu afectiuni renale, suferinzilor de hiperuricemie si guta, astmaticilor, persoanelor cu afectiuni dermatologice (inclusiv celulita), suferin-zilor de reumatism, celor cu status proinflamator sistemic, cancer si boli neurodegenerative. Este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza continutului de gluten. Diabeticii vor cere sfatul medicului inainte de consum si vor tine cont de cantitatea de glucide.

Ingrediente
Fidea de preparare rapida + 5 vitamine cu gust de carne de vita. Ingrediente: fidea: faina de grau c/s, ulei de palmier, apa, sare, potentiator de gust si aroma – glutamat monosodic E621, agent de ingrosare – guma de guar E412, agent de afanare (bicarbonat de sodiu E500, carbonat de caliu E170), vitamine (B1, B2, B6, PP, acid folic). Baza de supa: sare, zahar, potentiator de gust si aroma (glutamat monosodic E621, inozinat E631 si guanilat de sodiu E627), legume uscate (praf de ceapa verde, usturoi, pastarnac, patrunjel), condimente (piper negru, piper rosu, ghimbir), aromatizat identic cu cel natural de „carne de vita”. Ulei de floarea-soarelui. Valoarea nutritiva 100g/produs uscat: proteine 7.9 g, grasimi 22.8 g, glucide 60.8 g, vitamine B1: 0.4 mg, B2 0,4 mg, B6 0,5 mg, PP 3,5 mg, acid folic 40 mKg, valoarea energetica 480 kcal.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *