Interminabila povestea parcului fotovoltaic din Baia Sprie: initial un proiect al autoritatii locale de depus pe fonduri guvernamentale la „Casa Verde”, parcul a pierdut finantarea ca toate celelalte parcuri din tara.
A aparut o idee salvatoare, aparent: „Am scos la licitatie suprafata de teren cu tot cu proiect. Din pacate n-am dat firmei israeliene ce cred ca era mai serioasa. A castigat o firma ceha ce promitea redevente de 25.000 Euro pe an, pe toata suprafata. Era bine, dar… dupa 3 luni au renuntat”, spune primarul orasului Baia Sprie, Dorin Pasca.
Acum, se intrevede iar o solutie: „REMIN are la noi 12,4 milioane RON datorii in masa credala, plus alte 3 milioane RON datorie curenta, din impozite si taxe. Pentru cele 3 milioane, daca nu ne intelegem zilele acestea, dau in judecata lichidatorii pentru ca nu respecta legile si protocolul. Nu vreau cladiri, vreau bani pentru ca ii au. Cu acei bani am face noi proiectul fotovoltaic si obtinem independenta energetica, ba si vindem energie. Chiar printr-o firma a primariei. Exista posibilitati legale”, spune el.
Proiecte similare in Maramures au orasele Somcuta Mare, Seini, Targu Lapus. Dintre ei, unii au incercat negocieri similare, de transfer la privati a proiectului cu teren cu tot. Deocamdata, nici Somcuta Mare nici Targu Lapus n-au reusit, desi au avut interesati. Acum, sansele scad odata cu decizia Guvernului de a scadea profitul facut de producatorii de eco-energie, prin reducerea timbrelor verzi. Alte proiecte de gen care stau in sertare sunt in capatul zonei Codrului, de la Bicaz spre Arinis-Asuaj, dar si Valea Izei, de la Vadu Izei catre Rozavlea.