Multi locuitori ai Capitalei sunt nemultumiti de calitatea becurilor fluorescente. Ei prefera inca becurile conventionale. Retragerea de pe piata a becurilor incandescente de 100 de wati de la 1 septembrie a determinat bucurestenii sa-si faca rezerve, lasand goale rafturile din magazine.
Chiar daca directiva Comisiei Europene intra in vigoare de la 1 septembrie, magazinele care mai detin in stoc becuri de 100 de wati le pot vinde in continuare.
La vestea ca de maine magazinele din Uniunea Europeana (UE) nu se mai pot aproviziona cu surse de iluminat de 100 de wati, in weekend, bucurestenii si-au umplut sacosele cu becurile ieftine pe care le folosesc de ani de zile.
„Vad ca n-a mai ramas niciun bec de 100 de wati aici. Ne obliga sa renuntam la ele, dar becurile alea care consuma mai putin sunt degeaba: scumpe si una-doua se ard. Cica tin 8 ani…”, spune Mariana I., care voia sa-si faca rezerve de becuri conventionale.
„Am renuntat sa folosesc becuri eco”
De aceeasi parere este si Lucia Carciu. „Eu am incercat sa-mi eficientizez consumul de energie in casa prin inlocuirea becurilor obisnuite cu cele ecologice, dar am renuntat pentru ca becurile fluorescente, din cauza variatiilor de tensiune, se ard foarte repede. Ar trebui sa las mereu lumina aprinsa?! Atunci nu vad eficientizarea energetica… Nu, mai bine becurile incandescente”, spune ea.
Ada T. a recunoscut ca nu auzise de retragerea becurilor incandescente de pe piata, insa saluta ideea. ” Nu ma deranjeaza. Din cate stiu, chiar daca sunt mai scumpe, becurile ecologice tin mai mult. Asa ca da, ma voi conforma fara probleme”, a completat aceasta.
Reprezentantii lantului de magazine Carrefour spun ca in 2009 oamenii au fost tot mai interesati de achizitionarea becurilor ecologice. „Becurile fluorescente s-au vandut bine anul acesta. Cred ca in 2008, oamenii nu erau inca familiarizati cu produsele care pot inlocui becurile conventionale, consumand astfel mai putina energie”, spune Silvia Bobocel, reprezentant Carrefour Romania.
Pentru a fi pregatiti pentru momentul intrarii in vigoare a directivei europene, reprezentantii magazinelor Real spun ca au scos complet becurile cu incandescenta marca proprie, chiar daca unele becuri mai pot fi comercializate pana in 2012. „In toate magazinele a fost implementat noul sortiment de becuri, becurile economice avand la dispozitie un spatiu mai mare”, spune Adriana Pita, managerul de comunicare al companiei Real Romania.
Alternative la becul cu incandescenta
Spre deosebire de becurile incandescente, pentru care platesti intre 0,5 si 2 lei, pretul unui bec fluorescent se situeaza in jurul valorii de 22 de lei. Pretul surselor fluorescente este considerabil mai mare, dar investitia se poate amortiza in sase luni.
Alte avantaje constau in faptul ca becurile fluorescente consuma cu pana la 80% mai putina energie si au o durata medie de viata intre 4 si 6 ani, la o utilizare medie de 3-4 ori pe zi, potrivit lui Alexandru Zamfir, reprezentant Recolamp.
La pretul becurilor fluorescente comercializate se adauga si un timbru verde de 0,9 lei, care trebuie sa ajunga in conturile Recolamp, asociatie infiintata pentru gestionarea deseurilor de acest tip. Oamenii se plang ca becurile economice fluorescente nu rezista la aprinderi frecvente, sunt sensibile la variatii de tensiune si de temperatura si au nevoie de un timp de incalzire pana lumineaza normal.
Becurile cu halogen sau sursele de iluminat de tip LED sunt alternativele economice pe care le mai au consumatorii. Fata de becurile fluorescente, sursele de tip LED se distrug mai greu. Becurile cu halogen au o durata de viata de doua ori mai mare decat cea a becurilor conventionale.
„Am incercat sa-mi eficientizez consumul de energie in casa prin inlocuirea becurilor obisnuite cu cele ecologice, dar am renuntat pentru ca becurile fluorescente, din cauza variatiilor de tensiune, se ard foarte repede.” Lucia Carciu consumator
Efecte asupra sanatatii
Un studiu german arata ca prin utilizarea becurilor economice o gospodarie va face, in medie, o economie anuala de 166 de euro la factura de electricitate.
In ciuda acestui lucru, organizatiile pentru protectia consumatorilor sustin ca „reglementarea europeana nu raspunde nevoilor anumitor consumatori, care trebuie sa utilizeze lampi cu incandescenta din motive de sanatate, cum ar fi sensibilitatea la lumina sau alergii cutanate”.
„Cerem Comisiei Europene sa ia masuri imediate pentru ca persoanele care au nevoie de becuri cu incandescenta sa poata continua sa le cumpere pana cand vor fi disponibile tehnologii alternative adecvate”, a declarat secretarul general al ANEC, Stephen Russel. Totodata, acesta a semnalat lipsa din magazine a spatiilor pentru depozitarea gratuita a becurilor uzate.
Unde pot arunca romanii becurile arse
Mercurul si alte substante periculoase pe care le contin becurile fluorescente constituie un mare dezavantaj al acestor surse de iluminat. Din cauza substantelor toxice, dupa ce se ard, becurile fluorescente sunt daunatoare mediului inconjurator, motiv pentru care ele nu trebuie aruncate la voia intamplarii. Potrivit directorului general Recolamp, Raul Pop, in fiecare judet exista un anumit numar de „Colturi Verzi” unde cetatenii pot arunca becurile.
„In tara exista aproape 2.000 de spatii destinate colectarii deseurilor care provin din sursele de iluminat. Acestea sunt amplasate in cateva dintre marile magazine, in cadrul unor companii, in spitale, in scoli sau in alte institutii”, spune reprezentantul Recolamp. Cei care au acasa astfel de deseuri pot accesa site-ul www.coltverde.ro si pot afla care este cel mai apropiat spatiu de colectare.
Reciclarea becurilor inseamna separarea materialelor utile precum sticla sau metalul de materialul nociv, care deocamdata nu se recicleaza. Acesta se depoziteaza in niste containere izolate, special construite pentru deseuri periculoase. In Romania exista un singur depozit de acest gen la Slobozia.
Economii de 50 de euro pe an
Dupa interzicerea becurilor de 100 de wati, vor urma cele de 75 de wati in decurs de un an, cele de 60 de wati in doi ani si cele de 40 si de 25 de wati pana la 1 septembrie 2012. Comisia Europeana arata ca o familie poate economisi 50 de euro in medie pe an in urma inlocuirii becurilor clasice cu becurile ecologice.
Sursa: Adevarul