Ciresele, fructe gustoase pe care omul le consuma de secole, sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, astfel incat aduc multe beneficii sanatatii si sporesc longevitatea.
CIRESELE: CONTINUT
Cirestele contin:
vitamine: betacaroten, vitamina C, vitamina PP, vitamina K, vitamine din complexul B;
minerale: clor, sodiu, potasiu, magneziu etc;
antioxidanti;
substante active;
10 BENEFICII ALE CIRESELOR PENTRU SANATATE
CIRESELE PREVIN CANCERUL
Ciresele contin antioxidanti si substante active care detoxifica organismul si mentin sanatatea celulelor organismului, prevenind astfel mutatiile celulare si aparitia cancerului.
CIRESELE SUNT ANALGETICE NATURALE
Ciresele scad durerea, in special cea scheletica si musculara. Astfel cei care lucreaza mult fizic, stau mult in picioare sau din contra, stau mult pe scaun ceea ce le provoaca dureri, precum si cei care practica sportul de performanta se pot bucura de beneficiile “antidurere” ale cireselor.
CIRESELE SCAD COLESTEROLUL
Ciresele scad colesteolul din sange, ajutand astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare, a aterosclerozei, a infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale. Consumate zilnic in sezonul lor, ciresele scad incidenta bolilor specifice sezonului cald.
CIRESELE ALUNGA OBOSEALA
“Boabele rosii” au efecte pozitive asupra somnului, inlaturand insomniile si ajutand persoana in cauza sa se odihneasca mai bine. Astfel somnul este mai lung, mai linistit si mai odihnitor.
Ciresele sunt indicate si celor care se plang de cosmaruri, caci imbunatatesc calitatea somnului.
CIRESELE – BUNE PENTRU FICAT
Ciresele sunt indicate si hepaticilor, astfel persoanele care sufera de afectiuni ale ficatului pot face o cura intensa de cirese, consuand in fiecare zi doua cesti de cirese pe stomacul gol. Nu este indicat sa consumati mai multe cirese pentru ca predispun la ingrasare si la cresterea glicemiei, avand o cantitate mai mare de zahar decat alte fructe.
COZILE DE CIRESE ELIMINA PIETRELE LA RINICHI
Litiaza renala, microlitiaza renata sau patologii cunoscute in limbajul popular ca “pietre la rinichi” sau “nisip la rinichi” sunt combatute consumand zilnic o cana de ceai de coji de cirese. La 250 ml de apa fierbinte se pun o lingurita cu varf de cozi de cirese maruntite. Ceaiul de cozi de cirese se poate indulci cu miere.
Foto @ shutterstock_55142353
CIRESELE SPORESC LONGEVITATEA
Prin continutul ridicat de antioxidanti, dar si de vitaine, minerale si oligoelemente, ciresele ajuta celulele corpului sa traiasca mai mult si sa isi mentina functiile specifice. Ce care consuma cirese in sezonul lor isi cresc usor speranta de viata.
SUCUL DE CIRESE PREVINE DESHIDRATAREA
Ciresele apar in sezonul cald, tocmai cand organismul nostru este predispus la deshidratare. Consului a doua cesti de cirese pe zi sau a 250 ml de suc de cirese zilnic previne deshidratarea chiar si in cazul celor care lucreaza in aer liber.
CIRESELE AU EFECTE ANTIINFLAMATOARE
Ciresele joaca si rol antiinflamator in organism, astfel cei care sufera de boli cronice, de acnee sau de diferite inflamatii ori prezinta alergii cutanate se pot bucura de efectele antiinflamatoare ale cireselor.
CIRESELE ALBESC DINTII
Inca o calitate a cireselor consta in faptul ca acestea albesc dintii, ca si capsunile sau merele de exemplu. De aceea este indicat sa consumati ciresele mai degraba in stare proaspata decat sub forma de suc sau compot. Ciresele pot fi consumate dupa masa ca deret – curata dintii.
Un articol de Iulia Dibu – Nutritionist