BERD aloca 35 de milioane de euro pentru eficienta energetica din sectorul rezidential al Moldovei

BERD aloca 35 de milioane de euro pentru eficienta energetica din sectorul rezidential al Moldove

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sprijina gospodariile din Republica Moldova in reducerea consumului de energie si micsorarea platilor pentru facturi prin intermediul unui nou proiect: „Facilitatea de Finantare in Domeniul Eficientei Energetice in sectorul Rezidential din Moldova” (MoREEFF).

Proiectul in valoare totala de 35 milioane de euro, a fost lansatala finele saptamanii trecute. Acesta reprezinta un nou cadru elaborat cu scopul de a incuraja gospodariile sa utilizeze mai eficient resursele energetice ale tarii si sa reduca costul facturilor la energia pentru uz casnic, anunta BERD.
Prima linie de creditare extinsa in conformitate cu MoREEFF reprezinta un imprumut de trei milioane de euro oferit catre BCR Chisinau pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica din sectorul rezidential in Moldova. Aceasta facilitate urmeaza a fi utilizata pentru creditarea clientilor rezidentiali, contribuind astfel la rationalizarea consumului de energie.

BCR Chisinau va credita persoanele fizice, gospodariile, grupurile de rezidenti si societatile de servicii energetice pentru a ajuta populatia Republicii Moldova sa economiseasca bani si energie, investind in instrumente de eficienta energetica, cum ar fi izolarea termica a peretilor, acoperisurilor, podelelor, instalarea de cazane, pompe de caldura si alte masuri de economisire a energiei.

Fondurile provenite din cadrul programului MoREEFF BERD vor fi, de asemenea, puse la dispozitia altor banci locale.
Consultanta tehnica in economisirea energiei

Facilitatea cadru este completata prin acordarea unui grant de catre Agentia Internationala Suedeza de Cooperare in Dezvoltare (SIDA) in valoare de 2,3 milioane de euro, oferit in sprijinul dezvoltarii proiectului, precum si un alt grant in valoare de cinci milioane de euro acordat de NIF UE (Facilitatea de Investitii pentru Vecinatate).
BERD a angajat consultanti in cadrul proiectului, cu scopul de a spori gradul de constientizare publica si de a oferi gospodariilor consultanta tehnica cu privire la investitiile in economisirea energiei. Acest lucru va ajuta proprietarii de gospodarii sa treaca de la echipamente si materiale neperformante, de calitate scazuta, la investitii in produse mai eficiente, performante, care vor aduce beneficii mai mari in termen lung.
Consumul excesiv de resurse energetice o povara pentru Moldova

Moldova ramane a fi una dintre tarile cu cel mai intens consum de energie din regiune, in ceea ce priveste consumul de energie raportat la PIB, cu un grad inalt de dependenta la importul de surse primare de energie. Acest fapt reprezinta o povara semnificativa asupra economiei si mediului inconjurator din Republica Moldova. Initiativele de finantare a eficientei energetice si a surselor regenerabile de energie sunt, prin urmare, principalele modalitati de a incuraja o utilizare mai rationala a energiei.

„Acest imprumut ilustreaza importanta deosebita pe care Banca o acorda utilizarii mai eficiente a energiei de catre gospodariile casnice si va contribui la reducerea pierderilor, astfel incat, chiar si cu cresterea preturilor la energie, costul pentru caldura sa fie redus in mod considerabil. Acest proiect reprezinta un alt pas in directia imbunatatirii mediului si a standardelor de viata ale oamenilor din Republica Moldova”, a declarat Henry Russell, Directorul BERD pentru Balcanii de Vest, Croatia, Belarus si Republica Moldova.

„Implicarea BCR Chisinau in finantarea eficientei energetice in sectorul rezidential, in cooperare cu BERD, va contribui la dezvoltarea economica din Republica Moldova si va asigura sprijinul financiar necesar gospodariilor pentru a reduce costurile de energie si va contribui la cresterea bunastarii personale”, a declarat Sorin Andrei, Presedintele Executiv al BCR Chisinau.

BERD, unul dintre cei mai mari investitori din Republica Moldova, a semnat pana in prezent 85 de proiecte investitionale din tara in domeniul energiei, transportului, agrobusiness-ului, industriei generale si sectorului bancar, insumand un angajament total de aproape 636 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *