BERD va investi in productia de energie regenerabila in scopul sprijinirii Romaniei de a-si atinga obiectivele stabilite de UE 2020

0
433
Abordari europene ale industriei de energie regenerabila la conferinta organizata de Pachiu si Asociatii
BERD va investi in productia de energie regenerabila in scopul sprijinirii Romaniei de a-si atinga obiectivele stabilite de UE 2020

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va sustine dezvoltarea energiei regenerabile in Romania, potrivit Strategiei pentru Romania, publicata marti. Banca va investi in productia de energie regenerabila in scopul sprijinirii Romaniei de a-si atinga obiectivele stabilite de UE 2020, avand in acelasi timp in vedere necesitatea de protejare a biodiversitatii si a siturilor Natura 2000 din Romania. Potrivit strategiei, cota de electricitate produsa din surse regenerabile trebuie sa creasca pana la 38% fata de nivelul actual de 28%.

”In ciuda imbunatatirilor din ultimii ani, Romania este inca o economie bazata pe consum intensiv de energie si trebuie sa inregistreze progrese suplimentare in ceea ce priveste trecerea la o economie eficienta si cu un nivel redus de emisii de carbon”, se arata in document.

Dificultatile sectorul energetic

Strategia BERD releva faptul ca pana in prezent, in Romania s-au facut investitii limitate in sectorul energiei regenerabile (cu exceptia sectorului hidroenergetic), datorita in parte cadrului legislativ si de reglementare incert. Chiar daca UE a aprobat schema de sprijin pentru energie regenerabila la inceputul anului 2011, abia de curand aceasta a fost incorporata in lege si urmeaza a fi sustinuta de un cadru de reglementare.
Pe de alta parte, Romania continua sa ramana un mare consumator de energie (comparativ cu statele UE27) si persista decalaje de tranzitie (in ceea ce priveste legislatia si reglementarea) precum si alte obstacole – precum gradul de constientizare si accesibilitatea – in calea investitiilor in eficienta energetica si energie regenerabila.

Adaptarea la schimbarile climatice

Schimbarile climatice ridica o serie de riscuri pentru o serie de activitati propuse de BERD pentru Romania. Peste 90 % din modelele climatice realizate de autoritatile romane prognozeaza secete acute pe parcursul verii pana in cea de a doua jumatate a secolului XXI, in special in sudul si sud-estul Romaniei. Variatiile mai mari de precipitatii ar putea sa conduca la fluctuatii ale nivelurilor hidrologice ale raurilor si la mai multe fenomene extreme, cum ar fi inundatiile.

Problemele ridicate de apa vor afecta in special sectorul minier si cel agroindustrial, care implica adesea procese mari consumatoare de apa. Pentru operatiile din sectorul energetic va fi necesar sa fie avute in vedere riscurile asociate cu accesul la apa pentru racire, in lumina vulnerabilitatii crescute la seceta.

”Nevoia de investitii in sisteme mai eficiente si mai bine gestionate de alimentare cu apa va creste in fata presiunii exercitate de lipsa apei cauzata de schimbarile climatice”, se precizeaza in Strategia BERD. Documentul mai arata ca orice investitii in facilitati portuare va trebui sa tina seama de impactul schimbarilor climatice asupra nivelului apei din Marea Neagra.

Imprumuturi pentru energie eoliana si hidro

La sfarsitul anului 2011, Banca semnase 311 de proiecte si alocase Romaniei 5,6 miliarde euro. Cu aceasta ocazie s-au mobilizat finantari suplimentare in valoare de 9,9 miliarde euro, conducand la o finantare totala in valoare de 15,5 miliarde euro.

Pe parcursul perioadei 2008-2011, in cadrul Facilitatilor Comune de Finantare UE-BERD pentru Eficienta Energetica si Energie Sustenabila, Banca a majorat cu 100 milioane euro valoarea imprumuturilor acordate celor sase banci participante la creditarea din fonduri atrase a societatilor private, in scopul implementarii investitiilor in domeniul eficientei energetice; in luna iunie 2011, erau finantate 67 de sub-proiecte, care generau economii energetice anuale in valoare de 803.000 MWh si inregistrau reduceri de emisii in valoare de 288.443 tone CO² echivalent.

Printre companiile care au beneficiat de finatare de la BERD se numara societatea portugheza Energias de Portugal Renovaveis (EDPR), care a obtinut doua imprumuturi in valoare de 188 milioane euro, Hidroelectrica a beneficiat anul trecut de 110 milioane euro si Energobit ESCO, cu un credit de 10 milioane euro in vederea finantarii investitiilor destinate economiilor de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.