Bio inseamna mai curat

Vinurile conventionale au numeroase reziduuri de pesticide, potri-vit unui studiu independent. In acelasi timp, licorile facute din struguri eco s-au dovedit curate.

Pesticide Action Network (PAN) Europe, impreuna cu organizatii neguvernamentale din Austria, Franta si Germania, a gasit probe substantiale ca vinurile con-ven-tionale vindute pe piata din Uniunea Europeana pot con-tine reziduuri de numeroase pesticide. ONG-urile au dus la analize 40 de sticle de vin comercializate in UE – 34 produse conventional si sase din struguri organici.

Rezultatele analizelor sint ingrijoratoare: toate vi-nurile conventionale testate aveau reziduuri de pesticide, potrivit organizatiei PAN Europe, citata de Organic Mar-ket. In total, in cele 34 de sticle de vin conventional s-au gasit 148 de pesticide, din care 24 diferite. Cel mai mare numar de pesticide di-ferite gasite intr-un singur vin a fost zece. Mai rau, din cele 24 de pesticide diferite identificate, cinci sint catalogate de Uniunea Europeana ca avind efect cancerigen, mutagen, toxic sau ca distrug sistemul endocrin. In plus, alte trei sint suspeca-tate ca ar avea si ele efect can-cerigen, in timp ce alte patru sint cla-si-ficate ca „ris-cante” de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

ORGANIC. Vinurile organice au iesit mult mai bine la analize. Din cele sase sticle duse la laborator, in cinci nu s-au gasit urme de-tec-tabile de pesticide. Aceste re-zultate furnizeaza o do-va-da clara a principiului ca producerea unui vin fara pesticide este posibila cind nici un pesticid sintetic nu este aplicat pe vie si pe struguri.

Intr-o singura mostra organica s-a gasit o concentratie scazuta de pirimetanil, considerat posibil cancerigen. Prezenta reziduurilor de pesticide in vinul organic este rara, dar este un fe-no-men bine cercetat. Un stu-diu publicat de institutul FiBL in 2004 arata ca micii producatori organici locali-zati in arii in care se practica viticultura conventionala intensiva, cu chimicale, pot suferi contaminari ocazionale „multumita” imprastierii pesticidelor date pe parcelele din vecinatate.

Chimicalele din struguri

Descoperirea acestor reziduuri de pesticide in mostrele de vin urmeaza publicarii unui raport al Ministerului Agriculturii din Franta, care a identificat 15 pesticide care au fost transferate sistematic din struguri in vin in timpul procesului de vinificatie. De altfel, strugurii sint printre cele mai contaminate produse alimentare care se vind in UE pentru ca sunt tratati poate cu cea mai mare doza de pesticide sintetice dintre toate culturile, potrivit statisticilor europene. Exceptie fac strugurii proveniti din viticultura ecologica, pentru ca acest sistem agricol nu permite utilizarea substantelor chimice de sinteza pentru ingrasarea pamintului si combaterea daunatorilor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *