Sase milioane de tone de substante nocive pentru mediul inconjurator, abandonate de zeci de ani, pun in pericol viata ploiestenilor.
Timp de aproape trei decenii, pana in 1997, Combinatul de ingrasaminte chimice Valea Calugareasca a produs acid sulfuric, acid fosforic si multe alte produse chimice pe baza de fosfor, clor si sulf.
In jurul combinatului au fost depozitate aproape 6 milioane de tone de reziduuri periculoase, asa cum rezulta dintr-un raport al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
Muntii de otrava strajuiesc si acum unitatea Romfosfochim, aflata in paragina, la zece ani dupa lichidare. In anul 2002, societatea Mega Company, cu sediul in Washington DC SUA, a preluat haldele de cenusa piritica, obligandu-se sa ecologizeze zona. Au trecut de atunci cinci ani, iar „bomba” este tot acolo.
Muntii de pirita
Pe masura ce te apropii de ruinele fostului combinat de la Valea Calugareasca, vegetatia dispare sub arsita poluarii. In apropierea gramezilor de reziduuri toxice, peisajul devine selenar. Niste munti de otrava, inalti de peste 15 metri, se intind pe cateva hectare.
Apa de ploaie a format adevarate cratere in uriasele depozite de cenusa piritica si s-a infiltrat in solul care musteste acum de plumb, zinc, fier si alte metale grele. Natura se incapataneaza sa reziste atentatului ecologic. Ici-colo, cate un petic de iarba.
Dezolant si infricosator, fostul combinat mai este vizitat doar de amaratii din satul Rachieri, aflati in cautarea fierului vechi. Acum doi ani, 13 sateni au platit cu viata.
Localnicii din Valea Calugareasca resimt din plin efectele poluarii. „La noi, cand bate vantul, totul e rosu, acoperisul, geamurile, gardurile. Nici rufele nu le putem usca in curte pentru ca se murdaresc de pirita”, spune Maria Petrache.
Vecinul ei, Ion Pandele, fost angajat al combinatului, a ramas fara dinti din cauza conditiilor grele de munca. „Cand erau scapari de gaze, imi puneam masca si fugeam in curtea intreprinderii. De acolo am ramas fara dinti”, isi aminteste barbatul.
Sursa: Evenimentul Zilei