Zeci de milioane de euro de pe urma bonusurilor acordate producatorilor de energie verde

0
337
Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Upetrom renunţă la intenţia de a produce piese pentru eoliene şi revine pe zona de utilaj petrolier
Zeci de milioane de euro de pe urma bonusurilor acordate producatorilor de energie verde

Trei din companiile energetice prezente in Romania au incasat anul trecut zeci de milioane de euro de pe urma bonusurilor acordate producatorilor de energie verde. Pe lista sunt cehii de la CEZ, portughezii de la EDP si italienii de la Enel. Printre fericitii castigatori se mai afla si Petrom, cea mai mare companie autohtona.

Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac din judetul Constanta, detinut de cehii de la CEZ, a generat un venit suplimentar, constand in bonusuri pentru energia verde produsa, de aproape 77 milioane de euro. Cehii sunt marii beneficiari ai legislatiei care ofera compensatii celor care produc si livreaza curent obtinut din surse neconventionale pentru ca detin cea mai mare capacitate instalata din tara – 600 MW. Anul acesta suma va fi mai mare pentru ca CEZ beneficia de investitia totala, gata la sfarsitul lui 2012. Ei au investit 1,1 miliarde de euro in acest parc. Doar din aceste bonusuri amortizare investitiei se poate face in maxim 14 ani de acum incolo.

In afara de cei 77 de milioane de euro, CEZ a mai primit si 0,6 milioane de euro de pe urma curentului produs de compania TMK Hydroenergy Power la hidroagrgatele din zona Resita, achizitionate in urma cu cativa ani de la rusii de la TMK.

Pe locul doi al celor mai mari beneficiari de bonusuri sunt portughezii de la EDP. Acestia au doua parcuri eoliene situate in spatele reactoarelor nucleare de la Cernavoda. Suma totala incasat este de 50,2 milioane de euro.

Italienii de la Enel, cei mai mari operatori privati de distributie de electricitate din tara, au incasat 37,5 milioane de euro de pe urma operarii parcului Salbatica.

Petrom, care detine ferma de la Dorobantu a primit 9,9 milioane de euro. Compania activeaza in piata petroliera fiind operator integrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.