Mai multi botanisti britanici au anuntat ca au reusit sa colecteze seminte de la 10% dintre plantele cele mai puternic amenintate de disparitie de pe planeta, in cadrul primei etape a unei „banci de seminte” de mari dimensiuni, destinata prezervarii biodiversitatii mondiale, relateaza AFP.
Dupa noua ani de colectare, efectuata in colaborare cu 54 de tari, Banca de seminte a mileniului realizata de gradinile botanice din Kew, din sud-vestul Londrei, a reunit 24.200 de specii de plante salbatice, reprezentand 10% din plantele cele mai amenintate din lume.
„Reusita pe care o celebram este extraordinara si la un nivel nemaiintalnit pana acum in ce priveste conservarea biodiversitatii planetei. Intr-un moment in care ne ingrijoram tot mai tare de pierderea biodiversitatii si a incalzirii climatice, Banca de seminte a mileniului este un veritabil mesaj de speranta si o resursa vitala intr-o lume nesigura”, a explicat profesorul Stephen Hopper, director al gradinilor botanice regale.
Gradinile regale si-au stabilit un nou obiectiv, respectiv sa adune 25% din plante pana in 2020. „Nevoia unei asemenea asigurari vii nu a mai fost vreodata atat de importanta”, a mai precizat Hopper.
Intre 60.000 si 100.000 de specii de plante sunt amenintate cu disparitia, reprezentand un sfert din toate speciile planetei, cu precadere din cauza taierii padurilor, potrivit responsabililor gradinilor regale. Din 2000, mai mult de 3,5 miliarde de seminte au fost colectate in recipiente etanse puse in seifuri la temperatura controlata.
Sursa: NewsIn