Bucurestenii arunca lunar 5 kg de ambalaje, dar la reciclare ajung sub jumatate de kilogram

0
686
Bucure?tenii arunc? lunar 5 kg de ambalaje, dar la reciclare ajung sub jum?tate de kilogram
Patrula de reciclare: Avem nevoie de continuitate in educatia de mediu
Bucurestenii arunca lunar 5 kg de ambalaje, dar la reciclare ajung sub jumatate de kilogram
Bucurestenii arunca lunar 5 kg de ambalaje, dar la reciclare ajung sub jumatate de kilogram

Bucurestenii genereaza lunar peste cinci kilograme de deseuri reciclabile de ambalaje, dar colecteaza separat mai putin de jumatate de kilogram, cei mai constiinciosi locuitori ai Capitalei fiind in sectorul 1, unde in medie se recicleaza lunar 400 de grame de deseuri.

Datele au fost furnizate de Eco-Rom Ambalaje pentru sectoarele 1, 2, 3, 5 si 6, unde compania asigura serviciul de colectare separata in parteneriat cu operatorii de salubritate, si respectiv de Rebu, pentru sectorul 4.

Cantitatile de deseuri de ambalaje (plastic, metal, hartie, sticla) care au fost colectate in pubelele speciale si apoi reciclate in fiecare sector au fost impartite la numarul de locuitori din fiecare dintre aceste zone administrativ-teritoriale, obtinandu-se cantitatile colectate separat pe cap de locuitor.

Cei mai preocupati bucuresteni de colectarea separata sunt, de departe, cei din sectorul 1, unde fiecare separa, in medie, 400 de grame de deseuri de ambalaje pe luna, care ajung la reciclare.

In clasament urmeaza sectorul 4, unde se recicleaza lunar, de la fiecare locuitor, cate 100 de grame de deseuri de ambalaje.

In sectorul 2, de la fiecare locuitor se recicleaza lunar 90 de grame de deseuri ambalaje, iar in sectoarele 3 si 6 – cate 70 de grame.

In coada clasamentului este sectorul 5, unde fiecare locuitor trimite, in medie, lunar la reciclare doar 5 grame de deseuri de ambalaje.

Potrivit unui studiu realizat de Eco-Rom Ambalaje, in mediul urban, populatia separa, in containerele speciale, 6,3 la suta (8,4 kilograme) din totalul deseurilor reciclabile generate (134,6 de kilograme de deseuri reciclabile generate anual de o persoana). Din masa totala de deseuri reciclabile, deseurile de ambalaje reprezinta aproximativ 50 la suta (65 de kilograme).

Astfel, o persoana genereaza lunar peste 11 kilograme de deseuri reciclabile, dintre care mai bine de jumatate sunt deseuri de ambalaje care pot fi depuse, pentru a fi reciclate, in pubelele colorate. In schimb, populatia din mediul urban separa in medie pe luna doar 0,7 kilograme de deseuri, potrivit studiului citat.

Potrivit informatiilor transmise de Eco-Rom Ambalaje si Rebu, sectorul 1 este de departe cel mai dotat, cu 915 containere puse la dispozitia locuitorilor, pe strada si la scarile de bloc, urmat de sectorul 4, cu 394 de containere, sectorul 2, cu 302 containere, sectorul 6, cu 222 de containere, sectorul 3, cu 158 de containere si sectorul 5, cu 71 de containere.

Rebu precizeaza ca, in sectorul 4, are contracte cu 238 de asociatii de proprietari, la care sunt amplasate peste 200 de containere de 1,1 metri cubi, aproximativ 60 de pubele de 120 si 240 de litri si mai distribuie lunar aproximativ 3.000 de saci. La acestea se adauga 32 de puncte de colectare selectiva stradale, cu cate trei containere de 2,5 metri cubi, pentru plastic si metal, hartie si, respectiv, sticla.

Cu cel mai mare numar de pubele pentru colectarea separata, sectorul 1 are cea mai mica populatie – 225.400 de persoane. Sectorul 4 are o populatie de 287.800 de persoane, in sectorul 2 sunt 345.400 de persoane, cea mai numeroasa populatie (385.400 de persoane) este in sectorul 3, urmat de sectorul 6 (367.800 de persoane), in timp ce in sectorul 5 locuiesc 271.600 de persoane, conform datelor de la recensamantul din 2011.

Astfel, in sectorul 1, un punct de colectare separata, format din trei pubele, deserveste aproximativ 730 de oameni, in timp ce in sectorul 3, de exemplu, este un punct de colectare la peste 7.200 de persoane.

Reciclarea ambalajelor poate aduce venituri frumoase, care nu revin insa administratiilor locale, ci operatorilor de salubrizare.

Dupa cum arata datele transmise de Eco-Rom Ambalaje, pentru o tona de PET, reciclatorul plateste intre 100 si 400 de euro, pentru hartie /carton – intre 30 pu 80 de euro pe tona, pentru sticla – intre 18 si 23 de euro pe tona, iar pentru aluminiu – intre 900 si 1.000 de euro pe tona.

Astfel daca bucurestenii ar recicla macar cate o jumatate de kilogram din fiecare tip de deseu de ambalaj pe luna, in sectorul 1 s-ar strange minimum 1,5 milioane de euro, in sectorul 2 – 2,3 milioane de euro, in sectorul 3 – 2,6 milioane de euro, in sectorul 4 – 2 milioane de euro, in sectorul 5 – 1,8 milioane de euro, iar in sectorul 6 – 2,5 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.