Bulgaria: Serviciul de securitate nationala (DANS) constata infiltrarea crimei organizate in sectorul energiilor neconventionale.

0
461
Bulgaria: Serviciul de securitate națională (DANS) constată infiltrarea crimei organizate în sectorul energiilor neconvenționale.
Bulgaria: Serviciul de securitate nationala (DANS) constata infiltrarea crimei organizate in sectorul energiilor neconventionale.
Bulgaria: Serviciul de securitate nationala (DANS) constata infiltrarea crimei organizate in sectorul energiilor neconventionale.

Un raport al Serviciului de securitate nationala (DANS) constata infiltrarea crimei organizate in sectorul energiilor neconventionale. Puterea totala a centralelor fotovoltaice si eoliene in Bulgaria se apropie de 1 000 de megavati – cat un reactor al centralei atomoelectrice de la Kozludui. Investitiile aici garanteaza venituri sigure intrucat Compania nationala de electricitate este obligata sa achizitioneze energia produsa la preturi preferentiale – de cateva ori mai mari decat cele pentru sursele energetice conventionale.

In perioada 2001-2008 agricultura a fost sectorul preferat de mafiotii bulgari pentru spalarea banilor din narcotice si alte activitati criminale. In ultimii ani insa banii murdari sunt investiti sub forma unor impromuturi din companii off-shore in parcuri eoliene sau fotovoltaice. In 2012 si in primul trimestru al 2013 a inceput anchetarea unor grupuri care au incercat sa foloseasca sectorul pentru spalarea banilor murdari. Pina acum insa nu a fost introdus la tribunal nici-un dosar spre deosebire de Italia de pilda unde au fost confiscate active ale mafiei in valoare de 1,67 de miliarde euro in companii pentru energie verde.

Tema insa ramane in atentia Procuraturii generale. D-na Antoaneta Toneva din Institutul pentru dezvoltarea mediului public a declarat ca 160 de deputati din Parlamentul precedent au investit in sectorul energiilor neconventionale. In curand va fi anuntata o lista cu politicienii care profita de pe urma energiei verde.

Ex-premierul Boiko Borisov a anuntat ca majorarea, cu 13%, a pretului kilowatorei care a provocat protestele ce au dus la caderea guvernului sau, se datoreaza investitorilor in sisteme fotovoltaice si eoliene.

Borisov si-a acuzat predecesorul socialist Serghei Stanisev ca prin adoptarea unei legi lobbiste a deschis energetica bulgara pentru profitorii si a obligat statul sa plateasca miliarde pentru energie verde. Stanisev a contraatacat prin argumentul ca cei mai mari investitori sunt oameni de afaceri apropiati de partidul lui Borisov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.