Bulgarii isi fac biodiesel din plante romanesti

0
397

Romania va exporta, la sud de Dunare, zeci de mii de tone de cereale si produse oleaginoase, in timp ce in tara producatorii se pling de o penurie de materie prima.

Compania spaniola GreenFuel va construi, in Bulgaria, o fabrica de biodiesel care va produce jumatate din tot biocarburantul tarii si care va fi aprovizionata cu materii prime din Romania, potrivit ziarului online Sophia Echo. Fabrica va costa 50 de milioane de euro si, pentru a lucra la intreaga capacitate, va avea nevoie de 250.000 de tone de produse oleaginoase si 100.000 de tone de cereale. Productia anuala se va cifra la 110.000 de tone de biodiesel si 60 de milioane de tone de bioetanol. Constructia va incepe in luna februarie a anului viitor, iar locul ales este pe malul Dunarii, in regiunea Plevna, tocmai pentru a fi cit mai aproape de sursa de materii prime. Amplasamentul unui al doilea sit de productie va fi anuntat in decurs de o luna, acesta urmind sa asigure si mentenanta fabricii.

In timp ce spaniolii planuiesc sa importe materia prima din Romania, producatorii nostri se pling tocmai de o penurie a acesteia. Nu cu mult timp in urma, omul de afaceri Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari investitori in biodiesel din Romania, ne-a spus ca, daca in privinta exportului de biocarburant nu este nici o problema, in schimb asigurarea cu materie prima sufera din cauza rezervelor limitate. „Avem si rapita destula, avem si soia, insa se vind foarte mult la export pe preturi mai bune”, a spus Porumboiu, care este convins ca aceasta situatie se va rezolva in timp fie prin cresterea suprafetelor cultivate, fie apelind la importuri.

GreenFuel a fost infiintata in 2003 si desfasoara operatiuni in Spania, Argentina, Bulgaria si Portugalia si intentioneaza sa intre in curind si pe piata din Romania si Brazilia, potrivit site-ului companiei. Printre partenerii GreenFuel se numara companiile Endesa, Tecnicas Reunidas, Tepro si TSK.

Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.