Campanie „Legalizam dependenta de natura”

Campanie”Legalizam dependenta de natura”
Campanie”Legalizam dependenta de natura”
Campanie”Legalizam dependenta de natura”

Slogan :Opteaza pentru creditul pe viata cu dobanda 0 ! Reteaua de parcuri naturale si nationale, banca  ta de sanatate!

Haideti sa  facem macar in gand  un mic exercitiu si ne imaginam ce s-ar intampla daca ne tinem respiratia cateva secunde, sau daca nu am bea apa cateva zile, sau daca am cauta pe internet care au fost urmarile celei mai mari secete din tara noastra, sau a celei mai mari inundatii. In urma acestui experiente o sa recunoasteti ca sunteti dependenti de aer si apa, de aer si apa curate nu poluate, pentru ca organismul uman este dependent de NATURA. Consumam aer si apa, natura se regenereaza, dar daca poluarea si consumul sunt mult mai mari decat puterea de regenerare a naturii rezulta un dezechilibru negativ care nu mai poate sustine viata noastra. Ce putem face?        Sa protejam resursele naturale pe care inca le mai avem. In acest scop, in 2011, s-a infiintat Asociatia Administratiilor de Arii Naturale Protejate ( AAANP) care sustine interesele si obiectivele comune ale administratorilor ariilor naturale protejate din Romania. In acest moment Romania detine 28 de parcuri nationale si naturale care adapostesc cele mai pretioase ecosisteme din Europa. Din pacate administratiile sunt subfinantate, ceea ce prejudiciaza procesul de conservare si dezvoltare durabila a acestor zone.

Anul acesta, pentru a marca cei 10 ani de activitate a principalelor administratii de parc, AAANP propune o campanie de constiientizare publica ce se va finaliza cu o petitie on-line sub titlul:

„LEGALIZAM DEPENDENTA DE NATURA”.

Campania se desfasoara in media si on-line si a avut ca punct culminant, de Ziua Internationala a Mediului,pe 5 iunie 2014,  spectacolul „SONG FOR LIFE” ( Cantec pentru viata).

Pe scena Teatrului de Vara din Herastrau, cu sprijinul personalitatilor si artistilor care sustin cauza parcurilor, s-a lansat petitia on-line prin care cerem sprijinirea financiara  a parcurilor nationale si naturale de la bugetul de stat si de la Fondul de Mediu, conform legislatiei in vigoare.

Campanie este finantata de Fundatia pentru Parteneriat si Mol Romania si sustinuta de mai multe organizatii neguvernamentale, printre care si WWF.

Spectacolul in care s-a lansat petitia a fost unul emotionant, cu atat mai mult cu cat personalitatile care l-au sustinut au acceptat sa participe voluntar, pentru a transmite un mesaj care sa atinga sufletul si constiinta romanilor.

Natura nu e curata, e pura.

Copiii invata bunatatea de la natura, iar rautatea de la oameni.  (N. Iorga) 

Spectacolul a fost conceput din citate ale marilor carturari romani, in asa fel incat sa se vada ca, din toate timpurile, romanii au avut o relatie deosebita cu natura, iar acest fapt a dus la construirea unei culturi unice.

Patriotismul nu inseamna ura impotriva altor neamuri, ci datorie catre neamul nostru; nu inseamna pretentia ca suntem cel mai vrednic popor din lume, ci indemnul sa devenim un popor vrednic. (M. Sadoveanu)

La eveniment au fost prezenti reprezentantii principalelor parcuri nationale si naturale precum si parteneri ai acestora, ONG-uri preocupate de conservarea diversitatii biologice, cluburi si asociatii care dezvolta programe in aer liber.

Grigore Lese, Ovidiu Lipan Tandarica, Adriana Trandafir, Ion Marinescu, Mihai Georgescu( Bere Gratis), Virginia Vasilache, Iulia Grumazescu de la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Iulia Lese, reprezentanta La blouse Roumaine, au urcat pe scena Teatrului de Vara din Herastrau, cu dorinta ca petitia lansata cu aceasta ocazie sa aduca o schimbare mult asteptata pentru parcurile nationale si naturale din Romania.

Tot cu aceasta ocazie Grupul Song, s-a reunit si a revenit in fata publicului, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Impreuna cu gazda spectacolului, Carmen Movileanu, au convins publicul prin cantec, vers, dans si citate din mari scriitori si filozofi romani, ca acum este momentul sa sustinem natura si viata.

Spectacolul a fost filmat si va fi tradus in limba engleza si trimis catre toate forurile nationale si internationale care au in atributii sustinerea ariilor protejate. In curand el va putea fi vazut si pe site-ul www.ariiprotejate.eu

La eveniment, intr-un mod cu totul special, au fost prezenti si doi ministri: ministrul mediului si schimbarilor climatice Attila Korodi si  ministrul romanilor de pretutindeni Bogdan Stanoievici, care au declarat public ca vor sustine aceasta initiative.

Intregul spectacol ne-a aratat ca parcurile nationale si naturale sustin nu numai cele mai pretioase ecosisteme din Europa ci si ultimele sate traditionale, leaganul culturii romanesti autentice. Pastrandu-le, ocrotindu-le asiguram nu numai prosperitatea pamantului ci si radacinile natiunii noastre. Alaturi de ia romaneasca, parcurile nationale si naturale sunt un simbol al unicitatii Romaniei in Europa si in lume.

Intreaga campanie are sprijinul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

In aceasta perioada o parte dintre Parcurile Nationale si Naturale sunt in pericol, contractele de administrare expira si exista multe discutii in legatura cu viitorul administrarii acestora, in primul rand datorita problemelor financiare, parcurile din Carpati nefiind in nici un fel sustinute de la bugetul de stat.

Pentru o viata sanatoasa consumati moderat noxe, deseuri si politica !

Este momentul in care noi, cei DEPENDENTI DE NATURA, trebuie sa ne unim fortele si sa recunoastem ca avem nevoie de muntii, apele si padurile noastre, ele trebuie protejate pentru ca sunt singura garantie a unui viitor mai bun. Poti semna si tu petitia online  accesand http://www.petitieonline.com/ariile_naturale_protejate_ale_romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *