Care sunt cele mai toxice alimente din farfurie

Aditivi alimentari, coloranti, zaharuri si un continut bogat in kilocalorii – principalele pericole ascunse in mancarealimente toxice

Zilnic mancam diferite produse care au un continut caloric ridicat, ori contin diferiti aditivi alimentari, coloranti sau zaharuri care ne pun sanatatea in pericol, atentioneaza medici nutritionisti.

Desi suntem bombardati cu informatii de tipul „lactatele intaresc sistemul osos”, nutritionistii sustin ca nu toate produsele din lapte ofera beneficii organismului. „De exemplu, branza topita reprezinta sortimentul inferior al produselor lactate. Acest aliment este fabricat din branzeturi de calitatea a doua amestecate cu mari cantitati de grasimi. Recomand parintilor sa evite acest aliment in dieta copiilor”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist, autoarea cartii „Traiesc, deci ma abtin”. Specialistul completeaza ca 100 de grame de branza topita contin 45 la suta grasimi si 270 de kilocalorii. Cascavalul are si el un continut caloric destul de ridicat. Medicii spun ca o felie de paine are 80 de kilocalorii, in timp ce o felie de cascaval are 180 de kilocalorii. Mai mult, iaurtul cu fructe sau musli este o capcana pentru ca are adaos mare de zahar. „Din punct de vedere caloric, un borcanel se apropie de inghetata”, adauga dr. Bilic. Supele instant reprezinta un pericol pentru sanatate, in primul rand datorita continutului mare de sare pe care il au. Atunci cand sunt consumate timp indelungat, supele instant grabesc aparitia hipertensiunii arteriale si afecteaza sistemul imunitar si stomacul. Cand sistemul imunitar este slabit, bacteriile nu intarzie sa apara. Astfel, si Helicobacter Pylori – bacteria raspunzatoare de aparitia ulcerului, cancerului de stomac si a gastritei, infectand mucoasa stomacului.

Carnea rosie din salam – semn al aditivilor alimentari

Salamul, carnatii si crenvurstii sunt alimente care au un continut ridicat de aditivi alimentari. Specialistii in nutritie spun ca E-urile folosite pastreaza culoarea frageda a produselor din carne. Mai mult, aditivii au rolul de a intensifica gustul alimentelor si de a prelungi termenul de valabilitate cel putin jumatate de an. Nitritii si nitratii – cei mai periculosi aditivi alimentari – sunt cei care coloreaza frumos si conserva cat mai mult produsele din carne. Potrivit specialistilor, agentii de gelifiere si de culoare pot provoca leziuni la nivelul organelor interne. Cele mai afectate sunt tractul digestiv, ficatul, bila si pancreasul.

Alimentele prajite in ulei devin otrava pentru organism. Cartofii prajiti, ouale „ochiuri” sau friptura ar trebui evitate pe cat posibil, deoarece uleiul incins produce substante cu potential cancerigen, precum glicidamide, cetone si acrilamide. Medicii recomanda evitarea uleiului de floarea soarelui si inlocuirea lui cu cel de palmier, deoarece acesta din urma emana substante cancerigene in alimente abia la 270 de grade.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *