RECOMANDARE – Proteine pentru cei care vor sa slabeasca
Pieptul de curcan fara piele este cea mai slaba carne. 100 g piept de curcan contin doar 0,5 g grasimi, de aceea poate fi inclus cu incredere in regimul celor care au probleme cu greutatea.
Carnea de pasare – de pui, de curcan – contine mai multe proteine si mai putine grasimi decat carnea de porc sau de vita. In 100 g piept de curcan se gasesc 25 g proteine, in aceeasi cantitate de piept de pui – 20 g. Proteinele sunt esentiale in dieta la orice varsta, deoarece intra in componenta musculaturii si constituie un element de baza in mentinerea imunitatii. O persoana sanatoasa are nevoie de aproximativ 0,8 g proteine pe kilogram-corp pe zi, altfel spus, un adult cu o greutate de 70 kilograme trebuie sa manance 56 g proteine pe zi. In perioada de crestere, copiii au nevoie de o cantitate constanta de proteine, pe care le pot lua din carnea de curcan sau de pui. Ceea ce este valabil si in cazul femeilor insarcinate, al celor care alapteaza sau al persoanelor care depun efort fizic intens. Consecintele alimentatiei sarace in proteine sunt intarzierea cresterii la copii, anemie, tulburari hormonale, cicatrizarea lenta a ranilor.
MINERALE. Carnea alba se remarca de asemenea prin continutul de fier, zinc, magneziu, vitamina B12, elemente esentiale mentinerii sanatatii. „Fierul, de exemplu, se asimileaza mult mai bine din carne decat din alimentele de origine vegetala. Iar vitamina B12 se gaseste exclusiv in produsele de origine animala. Lipsa carnii din dieta genereaza carenta de vita-mina B12 sau anemia pernicioasa, care se manifesta prin tahicardie, ameteli, tulburari ale sistemului nervos”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Nutritionistii ne sfatuiesc sa inlaturam pielea atunci cand gatim puiul sau curcanul. Este o masura prin care reducem valoarea calorica a carnii, scazand continutul de grasimi si colesterolul. Astfel pregatita, carnea de pasare poate fi inclusa in regimul persoanelor care vor sa slabeasca. 100 g carne de curcan fara piele furnizeaza 70 mg colesterol si 110 calorii, iar carnea de pui fara piele – 75 mg colesterol si 140 de calorii. Cea mai buna este carnea pregatita la gratar sau fiarta, in nici un caz prajita. Prin prajire, in carne apar compusi toxici.
Sfat
Specialistii atrag atentia sa nu mancam carne cu garnitura de cartofi prajiti sau piure. Carnea are nevoie de pana la 15-20 de ore pentru a fi digerata, in vreme ce carbohidratii din cartofi se digera in cateva ore. Din acest motiv apar balonari si procese de fermentatie. O garnitura potrivita pentru pieptul de pui la gratar este orezul. „Dintre toate produsele care contin amidon, orezul se digera cel mai rapid si nu produce fermentatie. Legumele fierte natur – morcovi, sparanghel, mazare – sunt, de asemenea, o garnitura potrivita pentru friptura”, ne sfatuieste prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Sursa: Jurnalul National