Casa din canepa

Casa din canepa

Hemcrete, un amestec din canepa industriala, var si apa, o echipa de 40 de voluntari, constructori si designeri au construit casa din canepa in Ashville, Carolina de Nord, prima de acest fel din SUA.

Compania de constructie si proiectare ecologica Push Design a castigat sustinerea membrilor comunitatii si a oficialitatilor locale si acum planuieste sa construiasca mai multe astfel de locuinte, relateaza Gizmag.com.

Folosirea canepei ca si material de constructie nu este o idee noua. Hemcrete este o alternativa la materialele de constructii care a fost utilizata inca din anii ’60 in Europa si Australia. Canepa a fost folosita in construirea cladirilor cu mii de ani in urma, in Asia si Orientul Mijlociu, de unde este si originara planta de canabis.

Cele mai mari provocari ale folosirii canepei ca si material de constructie sunt reglementarile SUA, aprovizionarea si costurile, toate fiind legate intre ele. Avand in vedere restrictiile privind productia de canepa in SUA, Push Design a importat canepa industriala din Marea Britanie prin intermediul companiei Tradical.

David Mosrie, de la Push Design a explicat ca: “Am cautat intotdeauna materialul de constructie non-toxic care sa fie cel mai eficace, durabil si eficient din punct de vedere al energiei, un efort pe care l-am facut zilnic. Am descoperit ca planta de canepa este din toate punctele de vedere, in afara de costuri, cel mai eficient si durabil material disponibil la nivel mondial. Calitatile pe care le ofera sunt diferite de orice altceva am putea obtine de la materialele tipice, combinand eficienta energetica cu proprietatea de a capta carbonul, regenerabilitatea rapida, puterea, o durata de viata a peretilor de cateva sute de ani, calitatea si respirabilitatea aerului din interior care sunt imbatabile. Este o combinatie incredibila si o lista de atribute pozitive pe care nu le-am identificat in alt material”.

Materialul are cateva calitati interesante, una dintre ele fiind abilitatea sa de a absorbi carbonul din atmosfera determinand “aparitia unei sabii cu doua taisuri care sa lupte impotriva schimbarilor climatice”.

Totusi, calitatea cea mai interesanta este aceea prin care cladirea in sine continua sa capteze dioxidul de carbon pe masura ce varul din hemcrete se calcifica de-a lungul timpului. “Faptul ca acest continut de var se calcifica in mod constant, transformandu-se in final in piatra, de-a lungul duratei de viata a peretului, inseamna ca acesta devine din ce in ce mai puternic, pe masura ce timpul trece”, adauga Mosrie.

Mosrie mai spune ca “durabilitatea este diferita de orice am vazut pana acum” si ca studii realizate in Europa indica o durata de viata a sistemului de pereti “de aproximativ 600-800 de ani”.

Interiorul casei este captusit cu panouri de hartie reciclata, cunoscute si sub numele de Purepanels. Acest material reprezinta 100% hartie reciclata de la consumatori finali, care este ondulata si apoi panelizata. Usile sunt realizate din acelasi material cu fatete din lemn masiv si sunt incredibil de usoare. Ramele ferestrelor din casa au fost reciclate de la locuintele demolate, geamurile vechi fiind inlocuite de o sticla mai grea si care izoleaza mai bine.

Echipa a avut nevoie de noua luni pentru a construi casa, totusi Mosrie crede ca proiectele viitoare vor necesita jumatate din acest timp. Push Design a semnat recent contracte pentru a construi mai multe case din canepa in zona Ashville si doua proiecte imobiliare a cate cinci unitati fiecare, in aceeasi zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *