Ce rezerve de gaze au gasit americanii in Marea Neagra

Cea mai mare companie listata de petrol si gaze naturale la nivel mondial, ExxonMobil, si OMV Petrom au finalizat cea mai mare campanie de explorare seismica 3D inregistrata in Marea Neagra, acoperind o suprafata de peste 6.000 de kilometri patrati aferenta blocului Neptun Deep. Cele doua companii au cumparat de la Diamond Offshore Drilling Inc o platforma de foraj, Ocean Endeavor, pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din Romania la sfarsitul anului in curs sau inceputul anului 2014. Platforma Ocean Endeavor a fost proiectata sa foreze in ape cu adancimi de pana la 2.400 de metri si o adancime totala de foraj de pana la 10.600 de metri.

“Datele colectate in timpul campaniei seismice si al programului platforma petrolierade foraj de explorare vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea si fezabilitatea comerciala a descoperirii Domino, anuntata in 2012, dar si potentialul altor prospecte in blocul Neptun Deep”, se arata intr-un comunicat al OMV Petrom.

ExxonMobil si Petrom se asteapta sa investeasca pana la un miliard de dolari in programul de explorare, care cuprinde campania de achizitie seismica 3D, finalizata, si forajul suplimentar de explorare si evaluare.

“Ramanem foarte incurajati de descoperirea Domino si continuam sa colectam date suplimentare necesare pentru a confirma dimensiunea resurselor si potentiala fezabilitate comerciala a acestora”, a declarat directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, John Knapp.

Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, a afirmat ca investitiile ulterioare aferente fazelor de evaluare si dezvoltare ar putea ajunge la cateva miliarde de dolari si ca astfel de investitii au un impact major in economie.

Cele doua companii au anuntat anul trecut o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente